herbrink altijd met veel plezier gewerkt

Het afscheid van Jan en Lies is geruisloos. Een groot feest hebben ze niet gegeven. “Maar dat hebben we ook niet gedaan toen we in ’82 De Heuvel overnamen van de familie Reimert. Dat past gewoon niet bij ons. We willen wel al onze klanten, relaties en oud-medewerkers bedanken voor het vertrouwen en ook het plezier dat we hier samen hebben gehad.”

Jan is een echt horecadier. In ’81 trad hij als meewerkend bedrijfsleider (“nou ja, ik was het enige personeelslid”) in dienst bij De Heuvel. Een jaar later konden hij en Lies het restaurant overnemen. “We hebben daarna meteen onze activiteiten uitgebreid met het verzorgen van feestjes en partijen. Daartoe hebben we een grote barbecue laten inbouwen. Voor allerlei themafeesten en buffetten kon je bij ons terecht. Het waren drukke tijden. Door de weeks draaiden we lange dagen in het wegrestaurant. We openden onze deuren om 6 uur ’s ochtends en ’s avonds gingen we rond 12 uur dicht. En dan in het weekend de feesten. Soms waren dat weken van 90 uur.” In ’91 kregen Jan en Lies wat meer lucht. Ze besloten de doordeweekse openingstijden aan te passen. “De vrachtwagenchauffeurs hadden vaak een magnetronnetje, een koelkastje en een koffiezetapparaat in hun vrachtauto. Het was niet meer rendabel om doordeweeks zo lang open te blijven. We hadden die beslissing al eerder genomen, maar op dat moment hadden we nog altijd drie vaste vrachtwagenchauffeurs die hier kwamen eten. We hebben net zo lang gewacht tot die met pensioen waren.”

Jan is van oudsher patissier, maar echte liefde is de warme keuken. “Je kunt me bij wijze van spreken om twee uur ’s nachts wakker bellen om me voor een groepje mensen te laten koken.” Niet vreemd dus dat de keuken zijn terrein was, Lies fungeerde als gastvrouw. Jan hield van experimenteren. “Elke maand presenteerden we onder de naam ‘Heuvelnieuws’ twaalf nieuwe gerechten. De menukaart raakte bomvol. Op een gegeven moment ben ik er maar eens een keertje goed voor gaan zitten om een paar gerechten weg te strepen. Maar dat lukte niet, want alles liep goed.”

Hoewel je bij De Heuvel prima terecht kon voor de standaard Hollandse keuken, heeft Jan een voorliefde voor de Indische keuken, hetgeen zich ook vertaalde naar de kaart. “Onze dochter heeft twintig jaar in Azië gewoond. Daar is die liefde voor de Indische keuken ontstaan. Ik ben zelf ook recepten gaan ontwikkelen en dat viel in goede aarde. We hebben hier wel eens Chinezen gehad die gingen bekijken hoe ik de gerechten klaar maakte. Die zagen me al als een concurrent.”

Hoewel een groot deel van de gasten van De Heuvel bestond uit mensen uit de wijde regio, bouwden Jan en Lies ook een band op met diverse Raaltenaren. Het stel koestert vele warme herinneringen. “Vroeger had je in deze regio veel voetbalteams die niet bij een vereniging aangesloten waren. Allemaal buurt- of vriendenteams. Dat soort teams voetbalde op allerlei veldjes tegen elkaar. Bij ons had je het team van de Pleegste. Wij sponsorden die jongens. Dan kwam je tijdens de wedstrijd aan met een paar kratjes bier en dan hoorde je ze al: ‘jongens, we voetballen vandaag tien minuutjes korter, want Jan is er met het bier’. Later heeft één van die voetballers hier zijn 25-jarig huwelijk gevierd. Toen kwamen al zijn oude teamgenoten binnen in onze oude shirtjes. Maar dan wel van achteren ingeknipt, want anders paste het niet meer, haha!”

Jan en Lies vinden het na 29 jaar keihard werken goed zo. Tijd om het rustig aan te doen. Jan: “Ik heb laatst een potje getennist tegen mijn zoon. Na afloop een biertje erbij. Ik keek hem aan en zei: ‘Gezellig hè!’ En hij zei: ‘Ja, vroeger had je hier geen tijd voor.’ En dat is waar. Ik heb weinig meegekregen van de jeugd van onze kinderen. We waren altijd aan het werk. We hebben het altijd met heel veel plezier gedaan, maar nu is het mooi geweest. Het is klaar…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.