hengelsportvereniging leert kinderen vissen

In 2009 telde Nederland volgens een onderzoek van TNS-NIPO maar liefst twee miljoen sportvissers. Daarmee is het een van de meest beoefende buitensporten in het land. Jaarlijks gaat er dan ook zo’n 700 miljoen euro om in de sport. Maar dat komt volgens Hans Walraven, penningmeester van HSV Raalte, niet omdat het een dure sport is. “Vissen is zo duur als je het zelf wil maken. Een lidmaatschap kost niet veel, de contributie is laag en je kunt zelfs vissen met een zelfgemaakte hengel. Maar wedstrijdvissers hebben veel duurdere hengels en karpervissers hebben bij wijze van spreke een halve camping bij zich.”

Het leuke aan vissen is volgens voorzitter Arnold Hullegie dat je lekker aan de waterkant kunt zitten, genieten van de rust en lekker ontspannen. “Vissen gaat om de beleving. De kunst is de vissen te verleiden te happen. Dat kan door middel van aas, maar ook door speciale vistechnieken.”

Veel mensen vinden het wreed om de vissen te vangen met haakjes, maar dat is volgens Walraven helemaal niet nodig. “Een vis houdt er namelijk geen stress aan over als hij is gevangen. Ook is er geen wondje door het haakje. Dat is allemaal gebleken uit meerdere studies. Het is juist goed dat er gevist wordt, want het leven in het water wordt steeds zichtbaarder en daardoor wordt ook de waterkwaliteit goed bijgehouden. Het Rijk kan niet zonder de kennis van de sportvisserij.”

Volgens Hullegie is het echter wel zo dat er bepaalde regels gelden bij het vissen. Zo moet je vissen op een bepaalde manier onthaken, maar moet je je ook als gast gedragen in de natuur. “Daarom leren wij kinderen ook hoe ze moeten vissen. Wij geven jeugdcursussen en in mei geven wij les op een basisschool in Wesepe.” Walraven: “Het is de bedoeling om binnen een aantal jaar ook les te geven op basisscholen in Raalte. Kinderen kunnen zo kennis maken met de natuur en dan met name met het leven onder water. Wij willen zoveel mogelijk kinderen langs de waterkant. De laatste jaren hebben we een enorme concurrentie gekregen van de spelcomputer. Vissen wordt vaak gezien als oubollig, maar dat is zeker niet waar. Kinderen vinden het ook prachtig om te vissen, helemaal als ze iets vangen. De glimlach van een kind

zodra deze iets vangt, daar doen we het allemaal voor.”

Hengelsportvereniging Raalte heeft momenteel ongeveer 900 leden, waarvan 150 tot 200 jeugdleden. “Op het hoogtepunt, in de jaren zeventig en tachtig, hadden we 1.400 tot 1.500 leden”, zegt Benter. De leden van de vereniging mogen alleen vissen in de wateren die aangegeven staan in het zogenaamde ‘visboekje’. “Dat boekje moet je ook altijd bij je hebben”, zegt Hullegie. “Maar elke vereniging heeft wel een privéwater. Drostenkamp is onze ‘huisvijver.”

Ook het Overijssels Kanaal is erg in trek bij de visidolaten. Hullegie: “Het water in het Overijssels Kanaal is behoorlijk helder en er zit meer roofvis. Dat is vooral mooi met een vlieghengel. En het is heerlijk om langs het kanaal te lopen en te genieten. Bij een wedstrijd gaat het om het vangen, vissen voor je hobby is gewoon om te genieten.”’

Hengelsportvereniging Raalte houdt de komende periode de volgende activiteiten in Drostenkamp: een cursus voor de jeugd van 6 t/m 14 jaar op 7 mei (aanmelding voor 30 april), een jeugddag op 28 mei, een hengelsportuitwisseling met Mettingen op 4 juni, een jeugdkarperwedstrijd op 25 juni en de 7-Dorpenwedstrijd op 17 juli.

Wil je je opgeven voor een van de viswedstrijden of meer informatie over de hengelsportvereniging, mail dan naar hjbenter@gmail.com of kijk op staging2.hsvraalte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.