eieren zoeken hoort er bij met pasen

Eieren zoeken op eerste paasdag is op meerdere plaatsen dé activiteit van de dag. ’s Morgens gezellig naar opa en oma waar de paaseitjes al in de tuin verstopt lagen, een afspraak bij de speeltuin om buiten in de warme zon op zoek te gaan naar eieren. Een door mamma en papa uitgezette wandeling waarbij je onderweg steeds maar weer eieren tegenkwam. We hebben het eieren zoeken in alle soorten en maten voorbij zien en horen komen.

Waar komt die traditie van eieren zoeken en de paashaas eigenlijk vandaan? Dat begint al van voor de christelijke tijd. Eieren zijn het symbool van vruchtbaarheid. Eet je er veel van, dan is de kans op nageslacht groter. En in de tijd dat je eigen kinderen mee werkten op het land was nageslacht heel belangrijk. Ook voor je eigen oude dag.

Konijnen en hazen werden ook gekoppeld aan vruchtbaarheid. Dat hoeft geen verdere uitleg. Op de een of andere manier is aan pasen daarom de paashaas gekoppeld, daar zal een slimme verkoper ook wel een handje gehad hebben. Daar is trouwens niets mee, vooral niet als je bedenkt dat het christendom de tradities uit ‘het heidense tijdperk’ omarmde. “Neem gerust je bijgelovige gewoontes mee, als je je maar bekeert tot het christendom”, was de verkooptruc van kruisvaarders.

Vandaar ook dat we – als het niet te droog is in de natuur – paasvuren hebben. Dat is een ander ‘heidens’ overblijfsel. De vuren verjagen de boze lentegeesten. Pasen is dus een christelijk feest, maar meteen ook een feest om de winter in te ruilen voor de lente. Boze geesten weg en denken aan voortplanting.

En zo huppelen tegenwoordig tijdens pasen overal paashazen rond. Waarom die dan weer choclade-eitjes bij zich hebben? Ook chocola is goed voor de vruchtbaarheid, zo wil de overlevering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.