de dubbele raad door de bril van piet pont

Het Raalter VVD-raadslid Piet Pont heeft de gewoonte om na een raadsvergadering eens goed in de pen te klimmen, om op die manier zijn licht op de vergadering de laten schijnen. Ook de vergadering van vorige week was aanleiding om van zich te laten horen. En omdat die vergadering dubbel zo lang duurde als normaal (2 avonden), is dit ook een extra lange editie van de ‘Raad door de Bril van Piet Pont’.

[I]Een beetje raar gevoel heb je dan wel. In maart zijn er geen onderwerpen om één raad te beleggen en in april moet je er twee avonden over doen om alle agendapunten af te werken. Mijn gevoel is dat het eigenlijk best wel in één avond gekund. Sommige discussies kunnen best korter. Voor onze Yayeri Blijdenstein – van der Does was deze vergadering ook bijzonder. Ze moet nog twee keer als plaatsvervangend voorzitter optreden om daarna definitief afscheid nemen van de Raalter Politiek. De VVD zal haar node missen. Zij wist discussies naar een hoger niveau te tillen, zegt Ben Nijboer als fractievoorzitter van de VVD, in zijn afscheidsspeech. Mathijs Perton, die de hele vergadering door blijft “smartphonen of I-phonen” meldt tijdens een van de vergaderingen “en passant” even dat Job Klaassen niet is benoemd tot VVD gedeputeerde vanwege CV-fraude.[/I]

[I]Er moeten weer nieuwe mensen worden benoemd in enkele organen. In de stemcommissie zit voor het eerst Ben Micha (SP), voor het laatst Mw. Blijdenstein (VVD) en vast niet voor het laatst Jan Oosterwechel (CDA). We rammelen snel door die onderwerpen heen. Alle verkiezingen samen in één keer er door jassen is inderdaad lekker effectief. Het eerste bespreekpunt is het samenvoegen van de Recreatiegemeenschap Salland met het Sallands bureau voor toerisme. Volgens Egbert den Daas (LA) is het “samenwerking” en hij vindt dat een principieel verschil waarop hij uw schrijver meent daarop te moeten interrumperen. Voor de “bühne” zeg maar. De burgemeester maakt ervan dat er twee organisaties in één gebouw komen, zo krijgt iedereen gelijk. Misschien komt er nog eens een “samenlevingsovereenkomst” van.[/I]

[I]Het plan Franciscushof is en blijft een ambitieus plan, al denkt Ivo Leijten daar anders over. Maar die is dan ook van de PvdA. Ben Nijboer (VVD) wil ook in deze wijk direct glasvezel. Oosterwechel meldt daarop dat het CDA niet kan achterblijven en ook Frank Niens meldt die ambitie bij GB. Bij de bouw moeten lokale ondernemers ook royaal de kans krijgen zegt Ivo Leyten, maar volgens Ben Nijboer hangt dat toch voor een groot deel af van de inventiviteit en activiteit van de ondernemer zelf. Iedereen gaat met het plan akkoord, al vindt den Daas het een verschraling ten opzichte van het plan dat er lag. Harry van Kampen (SP) denkt dat er een “Wassenaar in Raalte” gaat ontstaan. Wat is daar mis mee zou ik zeggen als de animo voor dat plan zo groot is.[/I]

[I]Het rapport “handhaven” door de Rekenkamercommissie, levert een aantal aanbevelingen op. De aansturing van de raad is erg dun, aldus het rapport. Volgens portefeuillehouder Piet Zoon wordt er gewerkt aan het onderwerp “effectiviteit”. Het beeldkwaliteit plan Sallandse Poort wordt ook gesteund door de hele raad. Arie van der Wilt (PvdA) blijft zorgen houden over het parkeren in deze wijk. Ben Nijboer ziet enkele controversiële zaken, die in het plan als negatief worden bestempeld, terwijl die in het plan Franciscushof juist als tegenargument worden gebruikt. Per saldo over alle plannen heen, komt het goed met de woonvisie, aldus de wethouder. Maar volgens Nijboer en den Daas komen de jongeren t/m 23 jaar er aan tekort en wordt het college verweten “te weinig te sturen” richting Salland Wonen.[/I]

De Stedenbouwkundige visie van Heino komt in aangepaste vorm aan de orde. Compliment aan wethouder Wagenmans, die bijna alle wijzigingen uiterst snel heeft laten doorvoeren. Hogeslag (GB) vind het een mooi plan met perspectief. Ook de andere partijen denken daar uiteindelijk ook zo over. Voorgaande opmerking aan Wagenmans ontlokte hem de uitspraak….”mijn avond kan niet meer stuk”. De vergadering wordt geschorst tot donderdagavond.

Toelichting door de verschillende partijen op het onderwerp “Jeugdsportfonds” kent vele gezichten. Ik mag als eerste het woord. Mijn pijlen richtten zich op de knullige communicatie door wethouder de Groot, met de buitenwereld. Zonder enig voorlichting of toelichting wordt een plan de wereld in geslingerd. Het college neemt het plan terug “omdat in het middenveld een negatieve sfeer is ontstaan”. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die sfeer door het college zelf is gecreëerd. De wethouder zegt een nieuwe start toe aan het eind van 2011. Anderen, zoals Lidie Holtmaat (GB) zijn van mening dat het hele plan op dit moment inhoudelijk moet worden besproken en komen met allerlei voorstellen voor de wethouder, die totaal niet aan de orde zijn. We hebben helemaal geen plan om commentaar op te leveren en bovendien gaat de Raad hier helemaal niet over. Piet Pont (VVD)… oh dat ben ikzelf…..stelt voor dat dat de wethouder eerst uitgebreid gaat voorlichten en daarna de raad gaat peilen. Volgens de wethouder bestaat nog steeds de mogelijkheid dat Raalte zich aansluit bij het “Provinciale sport en cultuurfonds”, terwijl ik toch heel erg de indruk heb dat dat juist NIET het plan was van de wethouder en van de hoofdambtenaar de heer Peter Gras.

De bezuinigingen op cultuur die door het college van CDA en Gemeentebelangen aan de raad werden voorgeschoteld leveren zoveel publieke weerstand op, dat diezelfde partijen toch meer weer een aantal bezuinigingen wil schrappen. Het voorstel wordt door de meerderheid van de Raad gesteund, met uitzondering van de VVD. Die is principieel tegen alle bezuinigingen op cultuur, omdat er alternatieven zijn. De VVD stemt tegen omdat er slechts enkele scherpe kantjes worden verwijderd, zodat het CDA en GB hun hachje kunnen redden naar de kiezers.

Datzelfde geldt voor de motie vreemd aan de orde van het CDA over gemeentelijke monumenten. Eerst schrappen ze de hele lijst inclusief de bijbehorende financiële middelen en nu moet, via een motie, de lijst weer in ere worden hersteld, echter zonder de (bezuinigde) financiële middelen er weer bij te doen. Hoe zwabberend kan een beleid zijn.

Via een moties “vreemd aan de orde”. Wil de SP elektrische aansluitpunten voor auto’s. Dit soort voorstellen moet naar de voorjaarsnota, was een opmerking. De CDA-motie over gemeentelijke monumenten haalt het overigens wel, omdat CDA en GB nu eenmaal een meerderheid hebben in de raad. Maar of daar wel zo goed over is nagedacht door Ed van Dompselaar, waag ik te betwijfelen.

[i]Aan het eind dus het afscheid van Yayeri Blijdenstein, met een toespraak van fractievoorzitter van VVD, Ben Nijboer en burgemeester Piet Zoon. Enkele partijen kwamen met een afscheidscadeautje, zoals Wim de Hair, die een Knapenvelder “knapzak” overhandigde ook werden natuurlijk vele handen geschut.

Het hapje smaakt goed bij het afscheidsdrankje.[/i]

Yayeri bedankt voor alles en succes in Bilthoven, al blijf je nog sociaal verbonden met Raalte door enkele functies die je bekleedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.