Home / archiefcentraal / contouren gemeentehuis olst wijhe zichtbaar

contouren gemeentehuis olst wijhe zichtbaar

Toen Willems voor het eerst naar de locatie kwam kijken was hij lyrisch. “Ik was meteen verkocht. Het is een gigantisch mooi punt met het uitzicht op de IJssel. Een grandioze uitdaging”, vertelt Willems tijdens de lezing over de totstandkoming van het gebouw. Mede door Willems’ enthousiasme besloot het architectenbureau uit ’s-Hertogenbosch zich in te schrijven voor de Europese aanbesteding, waarna ze aan de slag konden gaan met de eerste ontwerpen. De Twee Snoeken werd vervolgens samen met nog vier andere architecten uitgenodigd om op 2 september 2009 een presentatie te komen houden voor afgevaardigden van alle Plaatselijk Belangen van Olst-Wijhe, de gemeenteraad, het college, de ondernemingsraad, de interne projectgroep, de stedenbouwkundig ontwerper en een architect van de Welstandscommissie. Unaniem waren ze het er over eens: Architectenbureau De Twee Snoeken mag het nieuwe gemeentehuis ontwerpen. Het voorlopige ontwerp dat toen op de tafel lag, werd verder uitgewerkt en in mei 2010 benoemd als definitief.

Inspiratie

Kracht door eenvoud, dat is de essentie waaruit het gebouw ontwikkeld is. Thema’s als helder, tijdloos, krachtig, duurzaam en transparant moesten een belangrijke rol spelen in het plan. Richten we een blik op het ontwerp, dan kunnen we stellen dat dat er goed uit te halen is. Willems: “We proberen steeds heel goed te kijken wat de opdrachtgever wil en wat de situatie is. Het gebouw moet passen in z’n locatie, dus eigenlijk ben je iedere keer een soort uitvinder.”

In het kader van ‘oog hebben voor de omgeving en het bestaande’, heeft het architectenbureau zich laten inspireren door gebouwen uit de omgeving. “We hebben gekeken naar andere gebouwen langs de IJssel en in het Overijssels gebied. Hierbij hebben we ons vooral laten inspireren door de havezates, de oude Overijsselse landhuizen. Deze gebouwen bezitten volgens een vriendelijke monumentaliteit die we wilden laten terugkeren in ons ontwerp,” licht Willems toe.

Met deze inspiratiebron is het architectenbureau aan de slag gegaan. De kenmerken van de havezates zijn dan ook goed terug te zien in het ontwerp. De oude landhuizen bestaan uit een voorhuis en een achterhuis, waardoor het idee bij De Twee Snoeken is ontstaan om twee identieke huizen te ontwerpen. Ook elementen als de schoorsteenvormige punt van het gebouw en de kleine ramen zijn te herleiden aan de monumentale panden. De lange rode loper vormt de verbinding met de IJssel en symboliseert de lange, fraaie opritten van de landhuizen.

Een andere inspiratiebron voor het ontwerp, zijn de buitenplaatsen die een belangrijk aandeel op zich nemen in de uitstraling van de havezates. De buitenplaats van Kasteel ’t Nijenhuis in Heino is voor het architectenbureau zo’n voorbeeld. Het voorplein dat bij het gemeentehuis komt te liggen, moet dan ook vriendelijkheid en rust aangeven en vormen samen met de bomen die passen bij de IJsselstreek een overgang naar de Raalterweg.

Ook qua materiaal gebruik heeft De Twee Snoeken zich laten inspireren door de regio, de keuze is gevallen op rode keramische leien. Willems: “Deze natuurlijke en warme materialen komen veel in deze streek voor. Bovendien is het onderhoudsvriendelijk materiaal. Keramische leien liggen als schubben als de huid van een vis over elkaar, waardoor het niet de onderhoud nodig heeft zoals bij metselwerk wel nodig is.”

Ook aan de binnenkant van het gebouw komen karaktertrekken van de havezates weer terug. Als je het gebouw binnenstapt, tref je op de begane grond een mooie monumentale trap. De vergaderruimtes worden serene, rustige ruimtes die ook in de villa’s aanwezig zijn. Een aardig detail is dat het gebouw aan de zijde van het voorplein een balkon krijgt, waardoor het gemeentehuis ook een plekje heeft voor plechtigheden of huldigingen.

Duurzaamheid

Aan alles wordt gedacht, dus ook aan duurzaamheid. Een thema wat anno 2011 een vereiste lijkt te zijn. De twee identieke gebouwen worden bewust iets uit elkaar geplaatst, waardoor er een strook licht naar binnenvalt. Dit zelfde geldt voor een reeks ramen die schuin in het dak worden geplaatst. Verder hebben de architecten er ook voor gezorgd dat er alleen koud zonlicht binnenvalt, zodat het zomers geen broeikas wordt. Natuurlijk is er ook nagedacht over het omzetten van warmte in elektriciteit.

Lees ook

Carolien Jonkman: Luisteren

Steeds meer mensen luisteren naar zichzelf en zijn zich bewust van wat er in hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.