werkgeverspunt een win win win situatie

Bedrijf A wil haar maatschappelijke betrokkenheid tonen door mensen aan te nemen, die tussen en wal en schip (dreigen) te vallen, maar hoort eerst graag nog even wat de subsidiemogelijkheden zijn. Bedrijf B heeft ondersteuning nodig bij het vinden van een geschikte nieuwe medewerker. In beide gevallen kan het Werkgeverspunt Raalte van onschatbare waarde zijn. Het gezicht van het Werkgeverspunt Raalte is Karen Wimmenhove, die inmiddels een aardige kennismakingsronde met het lokale bedrijfsleven achter de rug heeft. ‘En binnenkort komen ook de buurtdorpen aan bod’, belooft ze.

Natuurlijk is ze wel eens te vinden op haar werkplek in het gemeentehuis, maar het liefst is de adviseur op pad. ‘Het heeft een duidelijke meerwaarde als je de bedrijven kunt bezoeken. Daarbij is het belangrijk om niet alleen de directeur, maar ook het personeel op de werkvloer te spreken. Een manager kan iets zeggen over de bedrijfscultuur, maar de situatie op de werkvloer kan heel anders zijn. Niemand heeft er iets aan om de verkeerde mensen binnen te brengen. We willen juist een duurzame relatie opbouwen’, aldus Wimmenhove en wethouder Roger de Groot, die onder andere sociaal beleid, werk en inkomen in zijn portefeuille heeft.

Een deel van het takenpakket van het Werkgeverspunt Raalte bestaat uit het bij elkaar brengen van bedrijf en werkzoekende, maar de vergelijking met een uitzendbureau gaat volledig mank. ‘De vraag van de werkgever staat bij ons centraal’, stellen de twee, die aangeven dat de gemeente wel nadrukkelijk probeert om inwoners uit een uitkering- of bijstandsituatie te halen. ‘In het bestuursakkoord ‘Kiezen in de kern’ is afgesproken dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk willen helpen. Aangezien we geen grip hebben op wat er bij het UWV gebeurt, nemen we het heft in eigen hand. We verzorgen zelf de werving en selectie en daardoor kunnen we tevens garanderen dat bedrijven binnen drie dagen een reactie ontvangen.’

Subsidieregeling

Het Werkgeverspunt Raalte doet echter nog veel meer. Wimmenhove ziet voor zichzelf wel een functie als gids weggelegd. Gids door het woud van regelgeving dat de arbeidsmarkt omgeeft. ‘We gaan voor een brede vorm van dienstverlening. In de eerste gesprekken met Raalter bedrijven heb ik gemerkt dat men zeker maatschappelijk betrokken is. De wil is aanwezig om mensen uit een achterstandssituatie aan het werk te helpen, maar het helpt als je ze de weg kunt wijzen naar een subsidieregeling.’

Het Werkgeverspunt Raalte is in eerste instantie opgezet voor de periode van een jaar. Eind december loopt de eerste termijn af en vindt een evaluatie plaats. De cijfers zijn een belangrijk meetinstrument, dus moet er bijvoorbeeld een antwoord komen op vragen als ‘wat heeft het de bedrijven opgeleverd’ en ‘hoeveel inwoners zijn uit een uitkering- of bijstandsituatie gehaald’. De Groot is positief gestemd over een vervolg. ‘Ik geloof in de kracht van het Werkgeverspunt. Bovendien krijgen we ook te maken met de nieuwe regeling ‘werken naar vermogen’. De regering wil dat de gemeenten verantwoordelijk worden om mensen uit de Wajong zoveel mogelijk aan het werk te helpen. ‘En dat kun je niet vanachter het bureau’, besluit de wethouder.

Adviseur Werkgeverspunt Raalte Karen Wimmenhove is te bereiken via haar mobiele nummer 06 83 59 75 96 of via e-mail werkgeverspunt@raalte.nl. Ook is er informatie te vinden op staging2.raalte.nl (Werken en Leven/Ondernemen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.