warmtepomp doorgeest hoeft grond niet meer in

tien, levert de pomp een watertemperatuur van 60 graden op, bij een buitemperatuur van min twintig 40 graden.

Voor optimaal rendement kan de pomp gekoppeld worden aan een reguliere cv-ketel (alhoewel dat niet in alle omstandigheden nodig is), maar ook aan eventuele zonnepanelen, een houtkachel of andere klimaatbeheersystemen. De pomp wordt op de markt gebracht door WAdus, een speciaal hiertoe opgericht bedrijf waarvan Jeroen Doorgeest de eigenaar is. De eerste versie van de pomp was jaren geleden al gereed, maar Doorgeest heeft uitgebreid de tijd genomen om de pomp te testen. Een deel van de meerwaarde van het systeem komt voor rekening van een klein kastje (eigenlijk een minicomputer) dat de gebruiker in staat stelt om op de eigen computer het systeem te regelen en alle data te monitoren. “De meerwaarde zit ‘m in de controle voor de consument”, stelt Jeroen. “Er worden in deze branche veel beloftes gemaakt die in de praktijk niet waargemaakt worden. Veel wat geldt als duurzaam is helemaal niet duurzaam. Met dit kastje stellen we de consument in staat om zijn hele energieverbruik te analyseren. Hij of zij kan dan ook meteen zien waar de besparingen precies uit voort komen. Want een goed gebruikersgedrag is wel nodig om die besparing van dertig tot veertig procent te realiseren.”

Jeroen is er dan ook eerlijk over, de nieuwe lucht/water/warmtepomp is niet bedoeld voor mensen voor wie ‘duurzaam’ alleen maar een modebegrip is. “Om die 30 tot 40 procent te besparen, moet je er wel wat tijd insteken. Dat moet je leuk vinden. Maar controle en monitoring horen erbij. Eigenlijk zou iedereen dat ook moeten doen bij zijn cv-ketel.”

Voor optimaal rendement raadt Jeroen aan om de pomp niet alleen te gebruiken voor het verwarmen van de woning, maar ook voor de verkoeling ervan. Dat heeft alles te maken met de hoge prioriteit die de woningisolatie tegenwoordig krijgt. “Daardoor is warmteopwekking minder belangrijk geworden. Als je de warmte binnen hebt, blijft die ook wel hangen. Een goed verkoelingssysteem is daardoor belangrijker geworden.”

De ontwikkeling van de pomp begon in 2002. In 2006 startten de eerste tests. “Voor het regelkastje hebben we 150 tot 200 verschillende systemen getest. Omdat wij de eerste zijn die deze techniek hebben ontwikkeld, hebben we met alle kinderziektes te maken gekregen. De bof, de pokken, noem het maar op. De data die het regelkastje verzamelt, zijn ook voor ons inzichtelijk. Dat was nodig ook. Een van de eerste testers was na een jaar hoogst verbaasd dat de beloofde besparing niet was gehaald. Toen beschikten we dus nog niet over alle data. Na een dag onderzoek kwamen we er achter: de eigenaar had een bubbelbad gekocht. En tja, daarmee doe je die besparing snel teniet. Nu voelen we ons zo zeker van onze zaak dat we de pomp op de markt brengen. Geloof me, dit wordt de toekomst.”

Het systeem kost zo’n 8.000 euro. Doorgeest en de installateurs zullen voor toekomstige klanten ook een eigen analyse maken van de gebruikersdata. “Het is de bedoeling om een gebruikersprogramma te ontwikkelen, dat is gebaseerd op het gebruikersgedrag van de consument. Daarin zullen dan ook alle gegevens met betrekking tot het klimaat van de afgelopen jaren verwerkt zijn. Zo gaan al onze klanten elkaar helpen om tot een optimaal gebruikersgedrag te komen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.