wagenmans voelt geen druk mfa beleid

Voorganger en partijgenote Carla Hoge struikelde over het accommodatiebeleid. De raad verweet haar niet genoeg te luisteren naar de wensen vanuit Lierderholthuis en Nieuw Heeten, waarop Hoge haar ontslag indiende. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Hoge vervangen zou worden, maar zo ver kwam het niet. Na lobbywerk van de oppositie kozen de coalitiepartijen er voor om niet met vier, maar met drie wethouders verder te gaan. Wagenmans nam na overleg het MFA-beleid over. “Zowel Roger de Groot als Ben Haarman wilde het accommodatiebeleid wel hebben”, vertelt Wagenmans. “Maar het zat in de portefeuille van een GemeenteBelangen-wethouder en daar hoorde het ook te blijven. Bovendien moest mijn portefeuille om recht te doen aan de verhouding tussen de raadszetels van het CDA en Gemeentebelangen ook zwaarder worden.” In verband daarmee is de functie van Wagenmans opgewaardeerd van 0,8 tot 0,95 fte. “Ik heb ook nog mijn eigen veehandelbedrijf. Die 5 procent geeft aan dat ik daarmee ook een verbintenis heb.”

De druk die op de schouders van wethouders rust, is groot. Je bent kop van jut voor de raad en de steeds mondiger wordende gemeenschap, je geeft je vaste baan op en ondertussen kun je struikelen over de fouten of nalatigheden van een voorganger. Maar positivo Wagenmans houdt van zijn werk. “Ja, natuurlijk is het leuk. Je moet telkens zoeken naar oplossingen. Vanuit mijn achtergrond in het bedrijfsleven mag het van mij ook wel eens wat sneller gaan, maar je moet nooit vergeten waarom het zo lang duurt. De ambtelijke en politieke processen waarborgen immers de rechten van de burgers. Dat probeer ik ook altijd aan iedereen uit te leggen. Partijen bij elkaar brengen en oplossingen zoeken, zijn de mooie onderdelen van het besturen. En ja, daarbij hoort ook dat je soms van een koude kermis thuiskomt.”

De werkgroep Vitaliteit van Nieuw Heeten wil op basis van gemeentelijke schatting een krediet van zo’n 6,2 miljoen voor een complete clustering van alle sport- en sociale voorzieningen op één punt. “Voor ons is het daarbij heel belangrijk om te zien of dat haalbaar en betaalbaar is”, stelt Wagenmans. “Stel dat we het groene licht geven en over tien jaar blijkt dat Nieuw Heeten het toch niet exploitabel kan maken, dan heeft het college het gedaan… En dat zal niet gebeuren. Ik ben onlangs aangeschoven bij een gesprek met die werkgroep. Dat was eigenlijk een ambtelijk overleg, maar ik wilde er toch bij zijn. Het was een heel goed en open gesprek, maar ik heb ook te kennen gegeven dat we moeite hadden met het artikel in het dorpsblad van Nieuw Heeten waarin de werkgroep stelde dat ze geen concessies zou doen. We laten nu in het gemeentehuis narekenen of de plannen van de werkgroep exploitabel en haalbaar zijn. Op basis van argumenten, cijfers en feiten zullen we met elkaar de discussie aangaan. Als we als college nee zeggen tegen de plannen willen we er wel het juiste gereedschap voor hebben. De werkgroep heeft verantwoording af te leggen naar Nieuw Heeten, maar dat hebben wij ook. En ook nog richting de raad. Bovendien zijn we geen bodemloze put. Als gemeente moeten we bezuinigen. Maar als blijkt dat alles haalbaar is en we er volledig achterstaan, zullen we die plannen onze volledige steun geven.”

De plannen van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis zal het college op dezelfde wijze behandelen. De stichting wil een clustering van de school en het dorpshuis achter café d’Olde Wettering. Het college wilde aanvankelijk ook onderzoeken of de school ook met een verbouwing afkan. Maar Wagenmans kijkt er op basis van de boodschap van de raad met andere ogen naar. “Wij hebben twijfels over de raming van de verbouwingskosten. De totale kosten zijn geschat op 550.000 euro. Ik heb laatst een bezoek gebracht aan de school en ik vind het gebouw dermate verouderd dat ik me afvraag of dat bedrag niet te laag geschat is. We laten alles nu narekenen en als blijkt dat de kosten inderdaad, zoals ik vermoed, een paar ton hoger uitkomen, dan zou je ook kunnen overwegen om toch voor nieuwbouw te gaan.”

Ook de plannen voor een MFA in Heino zijn nog lang niet volledig afgeketst, sterker nog, Wagenmans stelt hardop dat Heino ‘een vorm van een MFA’ zal krijgen. “Veel verenigingen hebben daar immers een thuisbasis nodig. Daartoe zijn nu inmiddels gesprekken gaande met de betrokken partijen. Wij zijn van mening dat een dorpshuis in het centrum van een kern thuishoort.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.