succesvolle duurzaamheiddag in raalte

In haar openingswoord gaf voorzitter Godelieve Wijffels van het organiserende platform Raalte denkt Duurzaam al aan hoe breed die begrippen kunnen zijn. “Het Groene Huis van Salland Wonen laat zien hoe je energie kunt besparen en opwekken, bij ’t Natuurlijk Huus laten ze ook zien hoe je een heel huis ecologisch en duurzaam kunt bouwen en hoe je daar een duurzaam leven in kunt leiden.” Twee ecowoningen in Raalte, zeg maar eens dat daar niet aan de weg getimmerd wordt.

Tijdens de openingswoorden werd Haentje gepresenteerd. ‘Haentje denkt duurzaam’ is een in Fokke en Sukke stijl gemaakte strip. Aflevering 1 staat al op You Tube. Er komen er vast meer.

Hoe breed duurzaam is, bleek ook wel uit de stands. Duurzame kozijnen zijn niet van natuurlijk materiaal. Maar van de andere kant, je hoeft ze ook ieder jaar niet te verven en als je het huis sloopt kun je het materiaal hergebruiken. Tot aan nieuw ontwikkelde plafonddelen van vlaswol waar je de dakpannen zo op kunt leggen. Zelfs de spaanplaat er onder is ecologisch.

Bij entree van de Leeren Lampe kwam je eerst langs een compressor die methaangas van biovergisters comprimeert zodat je er een LPG-auto op kunt laten lopen. En een biovergister krijg je op iedere boerderij wel aan de praat. Direct daarna stonden de elektrische scooters opgesteld waarmee Raalter ambtenaren door de gemeente zoeven. Na windmolen en zonnepanelen had je alle energie-opwekkers wel gehad. Bouwbedrijven en –adviseurs vertelden hoe je zo weinig mogelijk van al die energie nodig hebt. Verder waren er opvallend veel stands met biologisch eten.

Bezoekers die op de beurs afkwamen waren van divers pluimage en niet van het geiten wollen sokken soort zoals de anti-milieulobby ze graag omschrijft. Duurzaamheid en ecologie zijn al lang uit de hoek van alleen maar people en planet. Profit en pleasure doen volop mee. Je mag aan duurzaam gerust verdienen. En duurzaam kan ook heel aangenaam zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.