rijles van je ouders is ook veilig

Nederland gaat meedoen aan een proef dat je voortaan al vanaf je 16,5de jaar rijles mag hebben. En als je slaagt mag je gelijk auto rijden, mits er een ervaren bestuurder naast je zit. Volgende stap is dat je rijles mag krijgen van een ervaren chauffeur. Dat schijnt niet ten koste te gaan van de verkeersveiligheid. Is dat het ultieme voorbeeld van de verantwoordelijkheid terug neerleggen bij de burger?

Als je veilig door rood rijdt en je krijgt een bekeuring deelt de ene helft van de verjaardag je woede, de andere helft vindt regel is regel. We hoorden van een bekeuring voor een jochie omdat hij door de (lege) parkeergarage van Raalte fietste. “Hij had daar ook niets te zoeken”, zei de ene helft van de verjaardag. En inderdaad, de andere helft wond zich op.

En zo word je ook bekeurd als je je kind op de binnenwegen van Nieuwleusen of Witharen al vast een stuk of vijf rijlessen geeft voor hij aan het verschrikkelijk dure lessen begint. In Finland niet. Daar mag je je kind zelfs de complete rijles tot aan het examen aan toe aanbieden. En wat blijkt: het wordt er niks onveiliger van op de weg. In Duitsland bleek uit ander onderzoek dat kinderen die al voor hun 18de kilometers maken onder begeleiding van een volwassene, tot twintig procent minder ongevallen en overtredingen veroorzaken dan chauffeurs die vanaf hun 18de zónder begeleiding achter het stuur stappen.

Eigenlijk is dat helemaal niet verrassend. Ooit is rijles uitgevonden om iemand te leren autorijden. Maar – zoals dat bij de overheid altijd gaat – stapelen regels zich op en nu kunnen we niet meer zonder rijles. Een theoretische examen heeft helemaal niets meer met de praktijk te maken en slagen of zakken voor het rijexamen hangt samen met examenvrees en ‘wie is mijn examinator’. Of je wel of niet kunt rijden, is niet de hoofdvraag. Of je het uurtje examen goed doorbrengt, dat wordt getoetst.

Zelfs het gründliche Duitsland ziet in dat het anders kan. Rijles van je ouders en autorijden voor je 18de, het wordt er allemaal veiliger van.

Kiezebos III in Heino is een mooi voorbeeld van vrijheid voor de burger. Zowel particulieren als huurders hebben zeggenschap in hoe hun huis er uit komt te zien. Je mag meepraten over de indeling van de ruimtes.

Is het eigenlijk niet te gek voor woorden dat dat bijzonder is?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.