Home / archiefcentraal / om vraagt vrijspraak na bedreigen ex en zoons

om vraagt vrijspraak na bedreigen ex en zoons

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag vrijspraak gevraagd voor de 49-jarige man uit Wijhe die op 10 maart vorig jaar zijn vrouw en kinderen bedreigd zou hebben. De verdachte was ten tijde van de bedreiging volgens de reclassering volledig ontoerekingsvatbaar, hij was namelijk net ontwaakt uit een coma. De man was in coma geraakt na een ernstig verkeersongeluk.

Toen de man ontwaakt was uit zijn coma kreeg hij in het ziekenhuis visite zijn zoons, schoonzusje en schoonmoeder. Hij zou toen de woorden van de strekking “waar is mama, ik wil mama terug, dan weten jullie het nu, dan schiet ik haar af. Ik schiet jullie allemaal af” hebben geuit in de richting van het ziekenhuisbezoek. De Wijhenaar kan zich het allemaal niet meer herinneren, hij heeft helemaal geen herinneringen meer aan zijn coma. De Wijhenaar is nog steeds aan het revalideren van het ongeval.

Wat in het nadeel van de Wijhenaar werkt, is dat er in zijn slaapkamer een revolver en zes patronen werden gevonden. En dat één dag na zijn uitingen in het ziekenhuis. “Die had ik nog nooit gezien,” verklaarde de man tegenover de rechtbank. Het geweer werd door zijn zoon aangetroffen, de munitie door een ander familielid. Familie verklaarde tegenover de politie dat de Wijhenaar wel eens over een vuurwapen had gesproken, maar ook daar kan de man zich niks meer van herinneren.

De man en zijn ex-vrouw hebben overigens al wel een kleine historie voor de rechtbank. In 2007 heeft er in de gezinssfeer een mishandeling of bedreiging plaatsgevonden, in 2010 zou er ook een bedreiging zijn geweest. Dit leverde de man een straat- en contactverbod op.

De Officier van Justitie vroeg de rechtbank om vrijspraak voor de man wat betreft de bedreigingen die hij in het ziekenhuis uitte. De omstandigheden waarin de man destijds verkeerde, kunnen namelijk tot gevolg hebben dat je situaties verkeerd inschat. Er was immers sprake van een verlaagd bewustzijn. Ook de Officier van Justitie vond dat de opzettelijkheid ontbrak.

Voor het bezit van de revolver vroeg ze een veroordeling gelijk aan zijn voorarrest, dat 42 dagen heeft geduurd. Daarbij vroeg ze een voorwaardelijke straf van twee maanden en een proeftijd van twee jaar. Ook wilde ze een straat- en contactverbod hebben richting zijn ex.

De advocaat kon zich goed vinden de geëiste straf. Alleen wilde hij ook vrijspraak voor het wapenbezit. Er kan volgens hem niet uitgesloten worden dat het wapen er door iemand anders is neergelegd en omdat er geen vingerafdrukken en DNA-sporen van de man op het vuurwapen zijn aangetroffen. Dat die sporen niet werden aangetroffen, kan komen omdat daar geen onderzoek naar is gedaan. Het vuurwapen was al door meerdere handen gegaan voordat het bij de politie terechtkwam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.