molenbar reunie bij de gouverneur

Café de Gouverneur presenteert zaterdag 2 april een ‘Molenbar-reünie’. Achter de draaitafels staan Jos van Eunen en Gerard Elferink, twee oud-DJ’s van de Raalter bar/dancing. De Molenbar beleefde haar hoogtijdagen in de periode van eind jaren zeventig tot eind jaren tachtig. De kleine bar gold als een alternatief voor de reguliere discotheken. Dat vertaalde zich ook naar de muziek, een mengelmoesje van commerciële top 40 en (licht) alternatieve muziek. Het waren de tijden van de punk, de post punk en de new wave. “Denk maar aan The Cure, U2, Depeche Mode en The Cult, maar ook aan Level 42 en Madonna”, vertelt Henri Zwakenberg, de organisator van de reünie.

De Molenbar trok een bont publiek. Van ‘kakkers’ en rockers tot new wavers met enorm piekhaar en dito haarlakverbruik . Samen een biertje drinken, bijkletsen of dansen (of in het geval van de wat duistere new wave liedjes ‘dubbeltjes rapen’). Een scene an sich. Toen tieners en twintigers, inmiddels veertigers of vijftigers. De familie Zwakenberg nam de bar, onderdeel van het Wapen van Raalte, in ’84 over van de familie Huiskes. “De loop was er een beetje uitgeraakt en we hebben de boel toen weer opnieuw opgezet”, vertelt Henri Zwakenberg. “Vaste DJ’s waren Marcel van Rossum en Jos van Eunen. We waren het alternatief voor de standaard dancings. Daar draaiden ze disco. Wij richtten andere muziek. Zo hebben we de bar ook bewust in de markt gezet.”

Die koers was overigens al ingezet door de vorige eigenaren, de familie Huiskes. Hun DJ, René Soestbergen, draaide ook al alternatiever dan de andere DJ’s in de regio. “Een deel daarvan is bij ons blijven hangen”, herinnert Henri zich. “Letterlijk en figuurlijk. Henri had zelf een enorm schilderij gemaakt met daarop allerlei afbeeldingen en verwijzingen naar artiesten, zoals The Beatles en Joe Jackson. Dat schilderij heeft ook bij ons in de bar gehangen. Het is later gekocht door Frank Hoppen uit Raalte en hij heeft beloofd dat we het mogen gebruiken bij de reünie.”

Tijdens drukke avonden stonden de bezoekers in rijen voor de deur. “We hadden maar beperkte kapstokruimte en het was dan ook vaak één grote chaos. Maar toch ging iedereen aan het einde van de avond met z’n eigen jas naar huis. Dat was wel heel frappant. Later, in de jaren rond 1990 hebben we ook veel succes gehad met de concerten van de Luttenbergse band Damaged Brain. Die speelden altijd op Tweede kerstdag bij ons. Dan zag je al het vaste publiek, aangevuld met veel Luttenbergse gezichten.”

De familie Zwakenberg beleefde gouden tijden met de Molenbar, maar zoals dat wel vaker gaat, raakte de loop er na verloop van tijd uit. Inmiddels is de bar gesloopt en herinnert nog maar weinig aan de tijden van weleer. Henri richt zich inmiddels fulltime op de Gouverneur. Maar alle plaatjes uit de Molenbartijd heeft hij nog steeds. Dat vormt ook de aanleiding voor de organisatie van de reünie. “Samen met Marcel van Rossum en Jos van Eunen heb ik eerder een reünie georganiseerd. Dat was toen hartstikke leuk. Laatst hebben we nog een vinylparty gehouden en in de aanloop daar naartoe is het idee ontstaan voor een nieuwe Molenbar reünie. Met de muziek en mensen van toen. En als bonus ook nog de oude schildering van René Soestbergen.”

Aanvang is om 22.00 uur. De entree is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.