meer kinderen naar gewone scholen

Daar staat Scholten achter, maar hij vraagt zich af of de leraren in het reguliere onderwijs de extra druk aankunnen. “Als het reguliere onderwijs met meer speciale vragen van deze kinderen te maken krijgt, is het nog maar de vraag of leerkrachten die extra zorg kunnen bieden.” Scholten was begin februari dan ook één van de circa tienduizend onderwijsmensen die in Nieuwegein meedeed aan een demonstratie tegen de bezuinigingen.

De nieuwe plannen voor het passend onderwijs moeten op 1 augustus 2012 van start gaan. Het kabinet wil dat leerlingen die zorg nodig hebben zo dicht mogelijk bij huis naar school gaan. Dat betekent dat meer kinderen naar een gewone school moeten in plaats van dat zij naar het speciaal onderwijs gaan. In onderwijsland is men zeer positief over passend onderwijs, de meeste deskundigen zijn er over eens dat niet elke leerling die intensievere zorg nodig heeft naar speciaal onderwijs gestuurd moet worden. Toch zijn er zorgen, want de nieuwe plannen gaan gepaard met een bezuiniging van 300 miljoen euro.

Gemiddeld gezien bestaat een klas van 25 leerlingen in het reguliere onderwijs uit vijftien gemiddelde kinderen, vijf kinderen die meer zorg nodig hebben omdat ze gedragsproblemen of andere problematieken hebben en vijf bovengemiddeld slimme kinderen die vaak extra aandacht nodig hebben. Scholten vreest dat de aandacht voor de vijftien gemiddelde kinderen vermindert als er meer zorgintensievere leerlingen in een klas komen. “De aandacht van een leerkracht is immers maar één keer uit te geven,” stelt Scholten. Een ander punt waar Scholten zijn vraagtekens bij zet is het tempo waarop de bezuinigingen worden doorgevoerd. Op 1 augustus 2012 moeten de bezuinigingen van start gaan. “In onderwijsland is dat ontzettend snel”.

Dat de bezuiniging op het passend onderwijs samen met de nieuwe plannen gevolgen gaat hebben, moge duidelijk zijn. Geschat wordt dat er 6.000 à 7.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Vooral op ambulante begeleiding wordt flink bespaard. Deze begeleiders ondersteunen kinderen met bijvoorbeeld een handicap, of langdurige ziekte. De extra druk zal terecht komen bij de leerkrachten in het reguliere onderwijs. Daarnaast worden de klassen van op speciale scholen, zoals de Zonnehof in Raalte, kleiner, omdat er meer kinderen naar het reguliere onderwijs gaan. Gevolg daarvan is weer dat er op speciale scholen minder leerkrachten nodig zijn. Kort gezegd betekenen de bezuinigingen dat er met minder mensen en middelen hetzelfde gepresteerd moet worden.

Ook WSNS Salland zal te maken krijgen met de bezuinigingen. Momenteel zijn er in Nederland 234 samenwerkingsverbanden die per regio de organisatie regelen van zorg aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, maar in op 1 augustus 2012 worden veel samenwerkingsverbanden gebundeld en blijven er uiteindelijk 80 over. In Salland bestaat het samenwerkingsverband uit 35 basisscholen met circa 6100 leerlingen. In 2012 zou dit Sallandse samenwerkingsverband samen kunnen gaan met de regio Zwolle of Deventer. Dit betekent dat het samenwerkingsverband bestaat uit meer scholen, meer leerlingen en dus ook meer belangen. Scholten lijkt niet overtuigd te zijn van het nut van deze grotere samenwerkingsverbanden. “In Salland hebben we hele korte lijnen en kunnen we heel snel zaken doen. Wat blijft er nog over van het Sallandse als we opgaan in een groter samenwerkingsverband?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.