leerlingen bouwen natuurlijk bijgebouw in raalte

Studenten van de opleiding Bouwkunde van het Deltion College en de opleiding Hoveniers van De Groene Welle, zijn deze maand gestart met het bouwen van een bijgebouw en de aankleding van de buitenruimte bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte. Dit in opdracht van natuurliefhebbers en initiatiefnemers van ’t Natuurlijk Huus Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar.

Guus Korenromp en Gerben Overmars, beide derdejaars student aan de mbo-opleiding Bouwkunde van het Deltion College waren verantwoordelijk voor het ontwerpen van het bijgebouw. Bij het ontwerp moesten ze rekening houden met de wensen van de opdrachtgever. Zo moest het huis duurzaam zijn, passen bij de bestaande woning en gebouwd worden met bestaande materialen vanuit de afgebroken boerderij.

Daarnaast zijn Guus en Gerben de komende periode eindverantwoordelijk voor de vorderingen op de bouwplaats. Bijna iedere donderdag en vrijdag reist een groep eerste- en tweedejaars studenten van de opleiding Bouwkunde niveau 2 af naar de bouwplaats in Raalte. “De bouwplaats biedt een perfecte omgeving om een Proeve van Bekwaamheid af te nemen”, vindt Gerrit Kamphuis, leraar Bouwkunde aan het Deltion College. Bij de Proeve van Bekwaamheid worden de competenties van de individuele student beoordeeld. Te denken valt aan samenwerken, plannen, tekenen, meten en technisch inzicht.

Momenteel zijn de studenten op locatie bezig met de fundering. Daarnaast worden in de eigen werkplaats van het Deltion College de spanten gemaakt, die binnenkort op de fundering moeten worden bevestigd. Zodra de fundering staat, gaan de studenten aan de slag met het metselen van de muren. De muren worden echter niet geheel gemetseld, maar grotendeels voorzien van stro met daarover een stuclaag.

De studenten van De Groene Welle zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van de tuin rondom ‘t Natuurlijk Huus en het bijgebouw. Daarnaast onderzoeken ze of het mogelijk is om bovenop het dak van het bijgebouw een dakterras aan te leggen. Henri Wesselink, leraar Groen van De Groene Welle: “We werken al een aantal jaren op deze locatie. Twee jaar geleden zijn we gestart met het ontwerpen van de tuin en hebben hierbij rekening gehouden met de wensen van de opdrachtgevers. Zo moest alles passen binnen de filosofie van ‘t Natuurlijk Huus en is gewerkt aan een tuin waarin zoveel mogelijk dieren en planten kunnen wonen en groeien.” Nu zijn studenten bezig met de laatste fase: het aanleggen en uitvoeren. In de komende jaren zal De Groene Welle blijven werken aan nieuwe plannen en de uitvoer hiervan. “’t Natuurlijk Huus is een goede ervaring voor studenten”, vertelt Wesselink.

Het bouwgebouw moet over circa een jaar fungeren als leslokaal en vergaderruimte voor bedrijven, scholen en overige natuurlijkliefhebbers. “Haast hebben we niet. We willen met dit project zoveel mogelijk jongeren praktijkervaring op laten doen,” aldus Agnes Heethaar eigenares van ‘t Natuurlijk Huus. Meer informatie over ‘t Natuurlijk Huus staat op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.