krasse kraaien koor dat niet kan zingen

Met de Krasse Kraaien is Raalte een uniek koor rijker, een koor voor 50-plussers met weinig vertrouwen in hun eigen zangkunst. De Krasse Kraaien oefenen sinds kort een maal in de twee weken in Swaenewoerd in Raalte. Initiatiefnemer is Annelies Davids uit Raalte. “Optreden? Nee, dat nooit! We gaan niemand met onze hobby lastig vallen. Nee, we zingen puur voor het plezier en de gezelligheid.”

De Krasse Kraaien heeft inmiddels 25 leden, voor het grootste deel afkomstig uit Raalte. Het koor is mede mogelijk gemaakt door steun van het ‘Landstede Welzijn’-project Perspectief. Dit project helpt 55-plussers uit de gemeenten Raalte, Ommen en Dalfsen bij de realisatie van persoonlijke plannetjes. Perspectief steunt hen bij het zoeken naar geschikte locaties, vrijwilligers, publiciteit, financiers en mogelijke partners. “Ik liep al een tijd rond met het idee om een koor op te richten voor mensen die eigenlijk niet zo goed kunnen zingen”, vertelt Annelies. “Ik vind het hartstikke leuk om te zingen, maar ik durfde het niet aan bij een regulier koor. Als ik het idee opperde in mijn kennissen- en vriendenkring waren de reacties altijd enthousiast. ‘Dat moet je doen’. Maar het kwam er eigenlijk niet van. Perspectief heeft me geholpen om de plannen verder vorm te geven. Het belangrijkste was om een dirigent te vinden. Die hebben we mede dankzij de hulp van Perspectief uiteindelijk gevonden in de persoon van Marije Rommes uit Zwolle.”

Marije is afgestudeerd aan het conservatorium. Ze is klassiek zangeres en dirigent. Ze vermaakt zich prima met de kraaien. “We zijn nog maar net bezig natuurlijk, maar ik vind het geweldig. We zijn begonnen met een nummer van The Beatles, ‘For no one’. Dat gaan we driestemmig instuderen. We kunnen het zo moeilijk en gemakkelijk maken als we het zelf willen. Canonzang is ook mogelijk. Dat hoeft niet meteen een werk van een klassieke componist te zijn, dat kan ook met ‘Vader Jacob’. De verschillen met een normaal koor zijn helemaal niet zo groot, behalve dat je het niet te moeilijk moet maken. Bij gewone koren merk ik nog wel eens dat er sprake is van zelfoverschatting. Daar hebben de leden van dit koor geen last van. Hun ervaring is gewoon wat minder. De meesten zullen niet verder zijn gekomen dan zingen onder de douche. Maar er zitten ook bij dit koor een paar hele goede stemmen, mensen die zonder dat ze het weten heel leuk kunnen zingen!”

De Krasse Kraaien is vooralsnog een werktitel. Annelies: “Ik zat wat heen en weer te mailen met Anneke Aalders van Landstede. We waren een beetje melig. Daar is deze naam uit voortgekomen. En we hebben op dit moment nog geen alternatief!”

Het concept blijkt te werken, niet voor niks leverde een enkele oproep meteen al genoeg aanmeldingen op. Het geheim? Volgens Annelies is het de laagdrempeligheid en de onzekerheid van de koorleden over hun eigen kunnen. Niemand durft hoog in te stappen bij een serieus koor. Op dit moment geldt er al een wachtlijst. Nieuwe herenleden krijgen voorrang. “En om lid te worden, hoef je geen auditie te doen. Bij ons hoef je niet te bewijzen dat je niet kunt zingen, ha ha!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.