het nieuwe werken werkt

Met behulp van eenvoudige technische aanpassingen tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Dat is in het kort de definitie van Het Nieuwe Werken. Een systeem met ongekend veel voordelen, maar dat alleen werkt wanneer dit organisatiebreed wordt toegepast én gedragen. Geen verandering dus van de ene op de andere dag. Tijdens een gezamenlijk seminar van Boerhof Projectinrichters, New Release automatisering en business coach Peter van Dam werden alle aspecten van HNW, én de voorwaarden om dit in te zetten in de praktijk, uitgebreid belicht.

Bij Het Nieuwe Werken gaan mensen en organisaties flexibel om met arbeidstijd en werkomgeving. Dit bevordert de prestaties omdat werknemers zich prettiger voelen en meer verantwoordelijkheid nemen. Bijkomend – maar niet onbelangrijk- voordeel is bovendien de afname van verkeersoverlast. Het toepassen van HNW in de praktijk staat of valt met drie pijlers, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: cultuur, werkomgeving en ICT. Peter van Dam van T2C: “Voor je als organisatie HNW invoert, moet je heel goed bedenken wat je wilt en hoe je dit gaat realiseren. Van top tot werkvloer. Geef als werkgever zelf het goede voorbeeld en begin met het opofferen van je kantoor; neem een goede laptop en ga gewoon ergens zitten. Veel organisaties lopen bij de invoering van HNW aan tegen generatieverschillen. Met name voor oudere werknemers is HNW een grote stap. Zij werken veelal lang op dezelfde plek en hebben veel kennis en ervaring. De tweede generatie is al grotendeels opgegroeid met computers en mobiele telefonie. Het belangrijkst echter zijn de jongste werknemers. Deze hechten veel waarde aan zinvol werk, sociale contacten en een goede balans tussen werk en privé. Als het nut er is, werken ze rustig door in avonduren of weekend. Maar deze flexibiliteit verwachten ze ook van jou als werkgever. Om aantrekkelijk te blijven voor deze groep, is HNW essentieel.”

In hun dagelijkse werk als projectinrichters volgt Boerhof trends en veranderingen in werkplekinrichting op de voet. Arjon Pegels: “Veel bedrijven willen besparen op het aantal vierkante meters kantoorruimte. Flexibiliteit is dus belangrijker dan ooit. Men moet in principe overal in het gebouw kunnen werken. Dit kan met separatiewerkplekken, waarbij we bijvoorbeeld bureaus tegen elkaar plaatsen met een verstelbare scheidingswand, kasten of planten ertussen. De bureaus zijn eenvoudig aan te passen per gebruik. Zo is met een gasdruklift het blad in hoogte verstelbaar, waardoor zowel zittend als staand kan worden gewerkt. Stoelen zijn volledig flexibel en volgen elke beweging van de gebruiker. En dat allemaal met behoud van een stijlvolle vormgeving. Ook overlegruimtes veranderen. Vooral sfeer is belangrijk; moeilijke gesprekken verlopen beter in een huiselijke omgeving. Daarnaast fungeren deze ruimtes steeds vaker als ontmoetingsplekken waar mensen werken, overleggen en zelfs lunchen. We zien veel losse (zit-) elementen waarmee deze ruimtes heel flexibel kunnen worden aangepast.“

HNW kan niet zonder een goed geoutilleerde ICT omgeving. New Release automatisering uit Deventer ontwikkelde hiervoor het communicatieconcept ‘Release me’. Richard Driessen: “Er wordt steeds meer thuis gewerkt om tijdverlies en milieuschade door files, te voorkomen. Hoewel persoonlijke ontmoeting belangrijk blijft, is dit vanuit oogpunt van efficiëntie lang niet altijd nodig en soms zelfs onmogelijk.” Release me is gebaseerd op nieuw ontwikkelde software die verschillende communicatievormen met elkaar verbindt. Cruciaal hierbij is de bereikbaarheidsstatus. Driessen: “Met dit systeem kun je aangeven hoe en wanneer je bereikbaar bent en voor wie. Iedereen kent het verschijnsel iemand proberen te bereiken, maar niet verder te komen dan de voicemail. Binnen ons concept kun je zichtbaar maken wanneer je beschikbaar bent of juist niet gestoord wil worden. Een collega kan vanuit één programma chatten, telefoneren, e-mailen of een videoverbinding leggen en zelfs de pc delen om samen aan een document te werken. En dat terwijl de één bijvoorbeeld thuis in Deventer en de ander in Enschede zit te werken. Zo speelt afstand geen enkele rol meer.”

Meer weten over HNW? Wegens groot succes wordt het seminar herhaald op woensdag 20 april 2011. Aanmelden kan via seminar@boerhof.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.