het cda schopt de pvda eruit

Commentaar – Het CDA komt in de provincie de kiezers tegemoet. Ze passeert de tweede partij van de provincie als het gaat om het bestuur van de komende vier jaar. Geen PvdA als het CDA haar zin krijgt, maar VVD, ChristenUnie en SGP. Precies zoals de kiezers het willen. Of toch niet?

Met VVD, Christenunie en SGP maakt het CDA een ruk naar rechts dus. Op zich kun je de tweede partij wel passeren. Maar als je er vier jaar mee hebt samengewerkt en de kiezer beloont dat beleid door weer op je te stemmen, dan is dat heel vreemd.

Het zat er al wel een beetje aan te komen dat de PvdA uit het bestuur moest. Want die partij was tegen een financiële doorstart van vliegveld Twente. De komst ervan is politiek echter keurig recht gebreid (en het fiasco er van zal later ook wel weggepoetst worden), maar de PvdA heeft dat nu toch moeten bekopen. En daarom is er ook geen rol voor D66. Want die zijn nog steeds tegen de luchthaven. Net als de verdubbelde SP. CDA en VVD willen die haven blijkbaar koste wat kost. Herman Finkers: “dan heb je er zo weer een Betuwelijnflop bij”.

Gek, want waar kies je nou helemaal voor als je naar de stembus gaat. Voor de partij die je aanstaat en voor de partij die het beleid voert dat je aanstaat. Overijssel is de enige provincie waar het CDA nog de grootste is, ondermeer door het beleid van de afgelopen vier jaar. Een beleid dat – in samenspraak met de PcdA – heel erg geënt was op groen, duurzaam en eerlijk delen. Maar ook een beleid met verbeterde wegen én verbeterde spoorverbindingen. Een beleid dat veel geld vrijmaakte voor buurt- en clubhuizen, cultuurhuizen: honderd moesten er bij komen. Zal nu ook wel afgelopen zijn.

De zetels zijn binnen (zie hier de verkiezingsuitslag) en de koers wordt gewijzigd. We krijgen dus een heel ander CDA terug. Een rechts CDA dat landelijk de extreem rechtse PVV gedoogt en die nu in de provincie de extreem christelijke SGP binnen haalt. ’t Is een keus, een politieke keus, een democratische keus. En hij is ook gelijk aan die van het land. Daar is de PVV nodig voor een meerderheid. In Overijssel is de SGP nodig voor de helft plus een. De SGP, je weet wel: die van ‘vrouwen mogen niet in de politiek’ en ‘op zondag geen winkels open’. Of dat nu zo verstandig is van het CDA? En of de liberale VVD zich daar nu zo fijn bij voelt? Over vier jaar weer verkiezingen. Vermoedelijk is er dan niet een provincie meer met het CDA als grootste partij. Want kiezers laten zich niet bedonderen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.