haen damesvoetbal krijgt een deuk

Het damesvoetbal –of moet ik zeggen: het vrouwenvoetbal- heeft deze week een behoorlijke deuk opgelopen. Een aantal profclubs trekken de stekker eruit. Reden: geld. Hoe kan dat nou de reden zijn?

Had men werkelijk gedacht dat men niveau kon kopen? Of dat men populariteit kan kopen? Als dat kan, dan kan dat alleen in de voetbal. Er is zelfs een voorstel gedaan om clubs uit de Europese competities te weren als zij geen vrouwentak hebben. Wat een chantage!

De conclusie mag toch duidelijk zijn: geen kwaliteit en absoluut niet aantrekkelijk voor publiek en de commercie, dus sponsoring. Mevrouw Clémence Ross, u weet wel, de oud-staatssecretaris en uitgeroepen tot de machtigste vrouw in de sport, is voorzitter van de Graafschap en tevens voorzitter van Vrouwenvoetbal in de Eredivisie.

Zij beweerde met droge ogen dat vrouwenvoetbal van grote maatschappelijke waarde is en dat de commercie dit zwaar onderschat. Wat maakt vrouwenvoetbal dan zo bijzonder in vergelijk met andere takken van sport waar vrouwen aan deel nemen zonder geld te verdienen en wel prima presteren?

Alleen kunnen ze –de vrouwen- het niet redden. Een rijke KNVB kan de kwaliteit en aantrekkelijkheid niet kopen. Dus moet het bedrijfsleven het maar doen of desnoods een betaald-voetbalorganisatie?

Mijn advies: richt je met je vrouwenvoetbal op de breedtesport. En ga op lange termijn werken aan kwaliteit. Het Nederlands vrouwenteam heeft ooit eens een leuke prestatie neergezet en daar is het bij gebleven. De finale van een zwak bezet toernooi in Cyprus halen is geen prestatie, is gewoon leuk, niet meer en niet minder.

Dat clubs als Utrecht, Willem II en AZ de stekker er uit trekken, zegt toch voldoende.

Nee, we hebben maar anderhalve ton nodig om te kunnen blijven bestaan, aldus mevrouw Ross. En met 6 clubs kunnen we een mooie competitie vormen. Een beetje handbalclub of volleybalclub zou al erg blij zijn met een ton. Daar kan men internationaal veel verder mee komen dan vrouwenvoetbal.

Geef Kwiek-handbal anderhalve ton en zij spelen volgend seizoen Europees! Wat in voetbal peanuts zijn, is erg veel geld in andere sporten. Als dat vrouwenvoetbal nu zo aantrekkelijk en goed is, waarom komt daar dan geen mens naar kijken, behalve wat familie en vrienden? De waan van de tijd, misschien wel een hype. Wij zijn geen Duitsland of Noorwegen, China of Amerika. Als wij ons daarmee willen vergelijken, dan moeten we dat met ALLE sporten doen en niet alleen met vrouwenvoetbal.

Ja, Nederland is een wereldtopper bij o.a. hockey. Maar hockey is internationaal gezien maar een hele kleine sport. Nederland is een wereldland in schaatsen: schaatsen is een sport die maar in een heel klein deel van de wereld beoefend wordt. Vrouwenvoetbal is slechts in een paar landen van de wereld kwalitatief groot en daar hoort Nederland niet bij. Ook in Nederland is kwaliteit en populariteit niet te koop, mevrouw de ex-staatssecretaris!

Drie profclubs hebben het goed gezien, nu de rest nog! Ik had het al een tijdje geleden gezien. Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.