groene huis duurzame installaties en technieken

Wethouders Ben Haarman (Raalte) en Cor van den Berg (Olst-Wijhe) hebben dinsdag de deuren van ‘Het Groene Huis’ in Raalte geopend. In deze (al jaren bestaande) woning in de Blekkerhoek kunnen de wijkbewoners kennis maken met diverse duurzame installaties en technieken. In eerste instantie is ‘Het Groene Huis’ gericht op de bewoners van de Blekkerhoek, huurders én eigenaren, maar het is de bedoeling om het huis op korte termijn ook open te stellen voor andere mensen uit Raalte en Salland. ‘Het Groene Huis’ is een initiatief van woningcorporatie SallandWonen.

Het moet een informatie-, maar vooral ook inspiratiebron worden voor iedereen die een investering wil doen in energiebesparing. Eerder beschikte SallandWonen in Olst over het Zonnehus, ook een demowoning, maar daarbij lag de nadruk wat meer op bewustwording. Bij ‘Het Groene Huis’ staat de praktijk centraal. Bezoekers kunnen zich daar laten informeren over onder andere verschillende types warmtepompen (waaronder ook een hybride die de warmtepomp koppelt aan een reguliere CV-ketel, CO2-gestuurde ventilatiesystemen en zonnepanelen. De producten/installaties zijn geleverd en geïnstalleerd door Nijhof Installatietechniek uit Broekland en Willemsen Installatie uit Heino. Deze bedrijven hebben met succes een beroep gedaan op de medewerking van een flink aantal fabrikanten en leveranciers. Het gaat onder andere om: Independent Solar Systems, Brink Climate Systems, ClimaRad, Zehnder, J.E. Storkair en Technea. De LED-verlichting in Het Groene Huis is ontwikkeld door Philips en beschikbaar gesteld door de Technische Unie. “Stuk voor stuk tonen de installaties aan dat ook in een bestaande woning veel mogelijk is op het gebied van energiebesparing”, vertelt Karel Gerrits, stafmedewerker duurzaam bouwen van SallandWonen. “Het gaat om investeringen die zichzelf in elk geval gedeeltelijk terugverdienen en/of een verbetering van het comfort opleveren.”

‘Het Groene Huis’ is te vinden aan de Monumentstraat 54 in Raalte. Deze huurwoning heeft al dienst gedaan als voorlichtings- en voorbeeldwoning in het kader van de renovatie in de wijk Blekkerhoek. SallandWonen betaalt het huis deels met eigen middelen, de rest is overheidssubsidie. De woning gaat in ieder geval de komende twee jaar door het leven als ‘Het Groene Huis’. Daarna zal ie weer worden verhuurd. Het is best uniek dat een woningcorporatie zich ook op particuliere woningbezitters richt. Gerrits: “Maar als woningcorporatie hebben we ook een maatschappelijke functie. Je kunt heel veel instrumenten bedenken om huurders en eigenaren te overtuigen van de noodzaak tot energiebesparing, maar hiermee hebben we wel een tot de verbeelding sprekend voorbeeldhuis tot onze beschikking. En dat werkt volgens ons een stuk beter dan een folder.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.