gibo scherper sturen op cijfers

Analyseren, vooruitzien en tussentijds sturen op cijfers is de beste strategie om uw inkomen op te krikken. Toch houden veel ondernemers niet zo van getallen. Maar sturen op cijfers móet en kan zelfs leuk zijn.

“Ik doe het al twintig jaar op mijn manier en nu gaat u mij vertellen dat ik het anders moet doen?“ Dat is de reactie van menig ondernemer als ik voorstel om ieder kwartaal even de bedrijfsvoering op basis van tussentijdse cijfers door te nemen om te zien of er nog verbeteringen mogelijk zijn,” schetst Johnny Blankvoort van GIBO Groep Dalfsen een voorbeeld uit eigen ervaring. Het zijn vaak routine en vastigheid die ondernemers ervan weerhouden om regelmatig hun bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Eenmaal per jaar is wel genoeg, is de heersende gedachte. En dan vooral om de belastingaangifte te bespreken.

Voorkom bedrijfsblindheid

“Ondernemers focussen zich dan op het verleden. Maar als je twee tot drie keer per jaar een gesprek hebt, dan krijg je door hoe je er voor staat en kun je bijvoorbeeld op het goede moment investeren of juist die investering uitstellen,” vult Paulien Bulstra van GIBO Groep Raalte aan. “Het voorkomt bedrijfsblindheid. Neem de kredietcrisis. Ineens stagneert de verkoop, wordt de sfeer onder het personeel slecht, houden klanten de hand op de knip. Dan blijkt dat de automatisering ook nog eens sterk is verouderd. Dat heb je gemist, omdat het al jaren goed gaat. Als je niet tijdig ingrijpt, mis je de boot.”

Leuk om met cijfers aan de slag te gaan

Uw onderneming regelmatig tegen het licht houden en niet doorgaan tot de zomervakantie om dan eens na te denken over de bedrijfsvoering, kan erger voorkomen. “Neem vaker de tijd om na te denken over je bedrijf en zet die dagen ook echt in je agenda,” adviseert Johnny Blankvoort. Hij vervolgt: “Je adviseur of accountant moet kunnen zorgen voor parate cijfers om te bespreken. Bij de GIBO Groep gebruiken we daarvoor GIBOnet Online Boekhouden en Online Salarisadministratie, waarmee we iedere maand parate cijfers kunnen opstellen. Daarnaast kunnen we maandelijks of per kwartaal de resultaatanalyse, gelijktijdig met de BTW-aangifte, opstellen. En met de rekenmodule Vooruitblik kan de GIBO Groep voor uw bedrijf zelfs voor de komende twee jaar een blik vooruit werpen. Dit soort rekenmodules maakt het juist leuk om met je cijfers aan de slag te gaan.”

“Kies in elk geval een accountant die bij je past. Er moet een goede klik zijn en ook qua ervaring moet hij of zij bij je bedrijf aansluiten. Ook moet hij of zij je branche en de lokale markt kennen,” besluit Paulien Bulstra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.