gewoon carolien wat wil ik of heb ik nodig

Veel mensen gebruiken een aparte manier van communiceren. We leggen vooral de nadruk op wat er niet goed gaat. Als je een fantastische dag hebt gehad, maar je had een kleine aanvaring met iemand, dan blijf je daarover nadenken.

Het resultaat daarvan is dat je veel tijd, moeite en energie steekt in iets wat minder goed ging en waar je niet blij van wordt. Als wij mensen daarentegen de aandacht richten op de dingen waar we wel goed in zijn en wat wel fijn gaat, en welke kloppen met onze talenten, dan bereiken we meestal meer met minder moeite. Even bewust worden wat we anders hadden kunnen doen is niet verkeerd, je kunt dan een nieuwe wens uitspreken over hoe je wel wilt reageren een volgende keer. Het niet zo fijne hoeft niet zo benadrukt te worden.

Iets vergelijkbaars kun je zien bij het praten over wat we willen. We denken en communiceren vaak vanuit verwijten. ‘De school doet het niet goed’, ‘het is een slechte juffrouw’, ‘mijn partner doet niks thuis’, ‘mijn partner praat niet over zijn gevoelens’. We weten meestal dus heel goed wat we niet willen en hebben moeite met wat we wel willen. Als je wel weet wat je wilt, dan verandert een verwijt in een wens die een ander wel of niet kan inwilligen.

Bij een verwijt gaan vrijwel altijd de hakken in het zand. Bij een verzoek is dat veel minder het geval. Voorbeelden; ‘Ik moet ook alles alleen doen in het huishouden. Jij doet nooit wat.’ Of: ‘Wil jij voortaan voor mij stofzuigen? Dat zou mij erg helpen.’ ‘Jij zit altijd uren aan de telefoon en op die manier ben ik niet meer bereikbaar.’ Of: ‘Wil jij voortaan je telefoongesprekken inkorten tot maximaal een kwartier?’ ‘Wil je (voor mijn kind) die sommen nog een keer uitleggen?’ ‘Ik voel me wat alleen, zou graag vaker willen praten over hoe ik me voel en ook graag willen weten hoe jouw gevoel is. Wil jij dat ook?’

‘Herkenbaar? Wat zou er veranderen in relatie met je partner, werk, school als je het verandert? Wat ga jij doen om het beter te maken?

Wil je hulp bij het omkeren van je negatieve communicatie, neem gerust contact op via info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.