gewoon carolien een groot hart

Een moeder en haar 10-jarige dochter zijn voor de eerste keer in de praktijk. Moeder vertelt over de slaapproblemen en soms onredelijke boosheid van haar dochter. Ze heeft dit al vanaf zeer jonge leeftijd. Moeder weet, ziet en ervaart dat het niet goed gaat met haar dochter en weet niet wat ze nu nog kan doen om haar te helpen. Ze voelt zich intens machteloos.

De dochter heeft een overbelast zenuwstelsel, ze heeft een andere, zeer liefdevolle kijk op de wereld (ze zegt zelf ‘ik heb een groot hart’), voelt zeer veel aan van andere mensen en krijgt zo veel indrukken binnen. Vanaf jonge leeftijd weet ze nauwelijks haar eigen emoties te onderscheiden van die van een ander, kan ze moeilijk haar eigen grenzen/identiteit vinden en heeft ze door het teveel aan prikkels chronische stress.

In de drukte van de maatschappij komt ze niet aan haar ontspanning en rust toe. Dat is bij elk mens weleens moeilijk, maar als je grote, naar de buitenwereld gerichte, energetische voelsprieten hebt, goed aan kan voelen wat een ander nodig heeft, een gevende natuur hebt, die ook vooral naar de buitenwereld is gericht, dan raak je zo al je eigen energie kwijt. Weinig houvast, weinig zelfvertrouwen. Zoveel prikkels te verwerken, aan de verwerking van je eigen emoties kom je moeilijk toe. ‘Zorg voor meer rust en dan ben je zo de oude…’ Voor mensen met een groot hart zijn elke dag verschillende momenten nodig om in stilte zichzelf op te laden. Doe je dat niet, dan ontstaat overprikkeling.

Een hoogsensitief persoon die zijn eigen gevoeligheid erkent en onder controle heeft, heeft een sterke zachte kracht, kan goed aanvoelen wat een persoon of een situatie nodig heeft, wat veel kan opleveren in de uitvoering van het werk, de klas/ maatschappij en in de onderlinge communicatie. De kwaliteit van het leven, het werk en de maatschappij wordt daardoor naar een hoger niveau getild. De problemen in de wereld zijn enorm. Het is tijd voor de erkenning van de zachte kracht in elk van ons!

Kun jij vanuit zachte kracht je grenzen aangeven? Waar wel? Waar(nog) niet? Wat kun jij aanvoelen? Schrijf gerust je ervaringen op via info@carolienjonkman.nl. Er wordt binnenkort in de omgeving een lezing over ‘hoogsensitieve kinderen in het onderwijs’ gegeven. Wil je daar meer over weten, neem gerust contact op, tel: 0572-358181 (ma, di en do).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.