eerste sallandse kievitsei in luttenberg

Het eerste Sallandse kievitsei is maandagmiddag gevonden in Luttenberg. Hein Bruggeman was, net als in 2010, de eerste die een kievitsei aantrof. Ook dit jaar vond hij het eerste ei in Luttenberg. Bruggeman trof het ei aan op een perceel langs de Vondervoortsweg, op de grond van Paul Heuven.

Hein Bruggeman vond ook in 2010 het eerste kievitsei, ook aan de Vondevoortsweg, maar dan op het perceel van de buurman. Met de vondst van dit ei is het weidevogelseizoen 2011 voor de ruim veertig Raalter weidevogelbeschermers echt begonnen.

Ieder voorjaar strijkt namelijk een groot aantal weidevogels neer op het boerenland van de gemeente Raalte. Soorten als kievit, scholekster, grutto, wulp en tureluur moeten er nestelen, broeden en hun jongen groot brengen. Het voorjaar is echter ook de tijd dat er op het land allerlei handelingen plaatsvinden als slepen, maaien, ploegen of inzaaien. Ook gaat in deze tijd het vee de weilanden weer in.

Om te zorgen dat zoveel mogelijk eieren uitkomen en kuikens kunnen uitvliegen zijn veel boeren en vrijwilligers bezig met weidevogelbescherming. Nesten worden gezocht en gemarkeerd. Bij de landbewerking ziet de boer hierdoor het nest en kan hij dit ontzien. In weilanden wordt een ijzeren nestbeschermer over het nest geplaatst, zodat het vee het nest niet kan vertrappen.

Voor meer info: staging2.ivn.nl/raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.