den nul en elshof inspireren heinose haantjes

Op de deelnemerslijst prijkt inmiddels al een aantal namen. Zowel uit het eigen dorp als uit de omgeving. Sommigen zijn er bijzonder serieus mee bezig en anderen zien het juist als een mooi lolletje. Dat blijkt ook wel uit de vermelding van de rassen: Hagenvoorder (vernoemd naar de straat in de buurtschap Elshof) en Hulsebos (vernoemd naar Robby Hulsebos, de hofleverancier van de hanen).

“Als je het goed wilt doen, zet je de haan een dag van tevoren in het donker door een deken of gordijn over het hok te hangen. Als hij dan in het licht komt, zal hij in principe meteen aan het kraaien slaan. Maar, het blijft een loterij. Je weet nooit zeker hoe het gaat lopen. Soms kraait een haan op de boerderij alles aan elkaar, terwijl hij hier helemaal kan stilvallen,” weten de organisatoren.

De wedstrijd in Heino wordt gehouden in het parochiecentrum van de RK-kerk en begint om 14.00 uur. Het is de bedoeling om tien rondes van telkens vier hanen af te werken. Voor de jeugd is er een speciale jeugdklasse en de prijswinnaars ontvangen een mooie beker. In acht minuten moet de haan zoveel mogelijk keren kraaien. Voor iedere keer dat er wordt gekraaid, wordt een maïskorrel of doperwt in het bakje voor de kooi gegooid. De deelnemers zijn tegelijk ook de juryleden.

Klein Boonschate, Ruiter en Neplenbroek willen wel benadrukken dat het een diervriendelijke activiteit is. “We zijn allemaal plattelanders en we gaan honderd procent goed om met de beesten. Je moet niet gaan klootzakken als het aankomt op dierenwelzijn. Bij andere wedstrijden hebben we met eigen ogen gezien dat de hanen zelf de meeste schik hebben.”

Wie wil deelnemen aan de wedstrijd hanenkraaien kan zich opgeven bij Bennie Klein Boonschate, 06-23090297. Belangrijk is wel dat de haan niet groter is dan een meter. Overigens is de wedstrijd vrij toegankelijk voor het publiek en de Oelewappers zullen uiteraard voor een hapje en drankje zorgen. Het ‘menu’ vermeldt onder andere gevulde eieren en kippenpoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.