de padden kunnen van start in wijhe en olst

Komende weken vindt de grote trek van padden plaats. De diertjes trekken van de winterslaapplaats naar voortpantingswater. Dat doen ze bij een nachttemperatuur van minimaal 6 graden Celsius en veel nattigheid. Automobilisten die in een buitengebied veel padden op de weg zien zitten of kruipen wordt gevraagd snelheid te minderen tot onder de 30 kilometer per uur. De slachting van de padden wordt daardoor beperkt. Bij hoge snelheid klappen de dieren, die niet onder de autobanden belanden, door onderdruk tegen de onderkant van de auto.

Afgelopen week hebben zes vrijwilligers in Olst, langs de Wethouder A.G. Dekkerlaan, gewerkt. Dertien vrijwilligers van IVN De Grutto Wijhe-Olst hebben eind februari schermen en emmers ingegraven langs Onder de Gelder en voor een deel langs de Kappeweg. Hier zijn een aantal jaren terug voorzieningen en tunnels aangelegd die hard aan onderhoud toe zijn. Met hulp van twee medewerkers van het waterschap zijn provisorisch de wanden en paaltjes hersteld. Daarnaast is de ingang van de tunnels ontdaan van begroeiing. De gemeente heeft vier van de vijf tunnels vervangen. De vijfde tunnel is nog dicht, vanwege de krappe financiën. Het Coöperatiefonds van de Rabobank heeft de aanschaf van netten en palen mogelijk gemaakt.

In korte tijd is er enorm veel werk verzet. IVN De Grutto laat weten erg dankbaar te zijn voor alle hulp die zij hebben gekregen van vrijwilligers en andere partijen. De brandweer wordt bedankt voor het schoonspuiten van de tunnels bij Koerkamp. De heer Pol en medewerkers van Landgoed De Gelder worden bedankt voor het storten van zang bij de tunnels en het boren van de paalgaten.

De vrijwilligers in Wijhe en Olst controleren nu iedere dag de emmers en zetten de dieren over naar het water. Ook het gebruik van de vier tunnels bij Koerkamp wordt gemeten. Eind april worden de tijdelijke voorzieningen weer afgebroken. Op staging2.padden.nu is informatie te vinden over de trek op de drie locaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.