cultuursubsidie niet meer vanzelfsprekend

De komende twee jaar moet er 50.000 euro bezuinigd worden op een budget van 130.000 euro, ruim 38 procent dus. Een van de maatregelen is dat de zogenoemde waarderingssubsidie wordt geschrapt. Tot nu toe kregen culturele verenigingen een basissubsidie van 550 euro plus een vast bedrag per volwassenen lid. Vanaf 2013 verdwijnt deze regeling.

Volgens Wolters is het door deze tijden van bezuinigingen goed eens kritisch naar het cultuurbeleid te kijken en dan met name naar de waarderingssubsidie. Wolters: “De waarderingssubsidie is een subsidie die er al jaren is en waar culturele verenigingen inmiddels op rekenen. Maar als vereniging kun je niet steeds afhankelijk blijven van een gemeentelijke bijdrage. Eigenlijk stimuleert de waarderingssubsidie tot apathie, verenigingen hoeven er niets voor te doen, ze hoeven alleen leden te hebben.”

Een aantal jaren terug werd deze regeling in het leven geroepen om een algemene stimulans te geven aan het culturele leven in de gemeente Raalte. Volwassenen worden er mee gestimuleerd deel te nemen aan het culturele leven. Wat het gevolg is van deze manier van subsidiëring is dat de cultuur sector de bijdrage als vanzelfsprekend is gaan vinden. Echter komt aan die vanzelfsprekendheid nu een einde. Wel kunnen culturele verenigingen nog een beroep doen op de projectsubsidie dat nieuwe activiteiten en evenementen ondersteunt.

Wolters denkt dan ook dat verenigingen meer gestimuleerd worden tot creativiteit als ze geen vaste subsidies meer krijgen. “Ze zullen nieuwe initiatieven moeten tonen om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie. Een kunst of culturele uiting wint ook aan kwaliteit als het op eigen benen staat,” vindt Wolters. Toneelverenigingen, koren of evenementen zullen in de toekomst dus enerzijds een beroep moeten doen op hun creativiteit en met nieuwe ideeën te komen voor een gemeentelijke projectsubsidie. Anderzijds moeten ze zoeken naar andere financieringsmogelijkheden. En die zijn er, volgens Wolters, genoeg. “Clubs moeten in staat zijn om op eigen benen te staan. Ze moeten nu opzoek naar eigen financiële middelen. Ook daar worden verenigingen meer in gestimuleerd om daar creatief in te zijn. De eer en voldoening is ook veel groter als de financiële middelen zelf worden gevonden, dan wanneer men leunt op subsidies.” Een van de mogelijkheden is dat de contributie wordt verhoogd, maar voor subsidiëring kun je ook bij andere instanties terecht, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds of de Stichting Roelofs-Dijkslag.

De waarderingssubsidie was er om mensen aan te moedigen meer deel te nemen aan het culturele leven door bijvoorbeeld te zingen in een koor, lid te zijn van een toneelgroep of mee te lopen in een fanfare, maar in vervolg wordt het deelnemen aan cultuur door volwassenen de verantwoordelijkheid van de inwoners van de gemeente Raalte, net als bij een sportclub of andere vrijetijdsbesteding. Hoe het culturele leven er dan in Raalte uit gaat zien, is volgens Wolters afhankelijk van de creativiteit en vindingrijkheid van de verenigingen. “Het zou jammer zijn als verenigingen hierdoor ophouden te bestaan, maar de gevolgen hangen af van de leidinggevenden van de clubs. Daarnaast speelt ook de zelfredzaamheid een rol. Ik denk dat verenigingen die optimistisch gestemd zijn, zich weinig moeten aantrekken van deze bezuinigingsronde. Als men er de schouders onder zet kan het culturele leven een grote impuls krijgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.