cda gaat met bleker weer groot worden

Commentaar – Op de kaart van Nederland is het bovenaan rood, in Overijssel groen en in de rest van Nederland blauw. Groningen, Friesland en Drenthe zijn PvdA-provincies, Overijssel de enige CDA-provincie, de rest is VVD, op Limburg na, daar is de PVV de grootste geworden.

Laten we het op Overijssel houden. De enige provincie in Nederland waar het CDA de grootste is. Hoe is dat te verklaren? Dan moet je analyseren waarom het elders omsloeg, maar tegelijk ook waarom dat in Overijssel minder gebeurde. Het verlies in andere provincies wordt gekoppeld aan deelname van het CDA in een PVV-kabinet, aan gebrek aan een echte leider, aan gebrek aan een echte koers, aan de ontkerkelijking van Nederland. Van al die zaken moet de Overijsselaar toch ook last hebben in zijn kiesgedrag? Of ontkerkelijkt het hier minder snel? Of zou Sabine Uitslag er mee te maken hebben, dat we hier in Overijssel wél één CDA-gezicht hebben.

Het kan natuurlijk ook te maken hebben met het CDA-beleid dat in de provincie Overijssel gevoerd is. Theo Rietkerk en de zijnen hebben een heel bewust ren ver doorgevoerd groen beleid op de kaart gezet. Hoonhorst werd het duurzaamste dorp. Heeten werd tweede. Zou dat soort beleid de mensen aanspreken? We zijn er bang voor van niet. Want Theo Rietkerk? Wie is dat. Een gedeputeerde? Wat is dat? En groen beleid? Niets van gemerkt! Of toch wel iets. Maar was dat provinciaal beleid?

Of het er wel of niet aan gelegen heeft, hoeft niet onderzocht. Het CDA zal toch wel denken dat het door hun beleid kwam. En dus gaan ze met dat beleid verder. Ze zullen de VVD tegen zich in het harnas jagen want die partij wil – met Wilders – af van ‘linkse speeltjes’ als het milieu. Daar kun je geen geld mee verdienen. Maar dat maakt Rietkerk en de zijnen niet uit. Want ze hebben het weer vier jaar voor het zeggen.

In die vier jaar rest het CDA twee zaken. Nog snel even de provincie neerzetten zoals ze wensen én weer groter worden. Wij zouden ons geld op Henk Bleeker zetten. Die Boer zoekt vrouw-fan heeft de grote verkiezingsnederlaag van de Tweede Kamer Verkiezingen geanalyseerd. Die analyse omzetten in daden maakt van het CDA zo weer de grootste van Nederland.

Bleker wil een maatschappij (terug) met minder grootschaligheid. Kleinere gemeenten, kleinere scholen, kleinere van alles. Met als logisch gevolg dat de burger zich meer betrokken voelt bij zijn gemeente, zijn school, zijn sportvereniging, zijn eigen leefomgeving. Meer betrokken, leidt tot meer verantwoordelijkheid, leidt tot socialer gedrag. En dan zijn alle problemen opgelost. Makkelijk toch?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.