broeklandse feesten keren terug in dorpskern

Het Broeklandse feestterrein gaat verhuizen. De Kôle Kermse vindt vanaf 18 maart al plaats op de nieuwe locatie aan het Pereland. Ook het zomerse Broeklander Feest gaat zijn tenten optrekken op hetzelfde grasveld. Opvallend is dat het feestterrein middenin het dorp ligt: een gekoesterde wens van veel dorpsbewoners.

Broeklanders houden wel van een verzetje. Het 1.200 inwoners tellende kerkdorp telt niet één, maar twee jaarlijkse feesten. De plek van het feestterrein is al jaren een gespreksonderwerp in het dorp. Dat begon toen de feesten in 2007 het weiland in het midden van het dorp moesten verlaten. Een nieuwe locatie werd gevonden aan de rand van de bebouwde kom, schuin tegenover garage Holtkuile aan de Van Dongenstraat. Door de aanleg van een nieuwe weg tussen nieuwbouwwoningen aan het Oerland en de Van Dongenstraat moesten beide feesten op zoek naar een nieuwe stek. Die verhuizing wordt toegejuicht door Broeklanders die de feesten graag zien terugkeren in het hart van het dorp. Tijdens een brainstormsessie van het Plaatselijk Belang spraken veel Broeklanders die wens nadrukkelijk uit.

Terugkeer naar het oude terrein is niet aan de orde. Het grasveld aan het Pereland bevindt zich echter wel in de buurt. De nieuwe locatie ligt tussen de Marcellinuskerk en nieuwbouwwijk ’t Broeck. Het terrein is aanzienlijk kleiner dan voorheen, maar in hun huidige omvang passen beide feesten erop. “Een paar handige jongens op computers maakten een 3D-tekening. Tot onze eigen verbazing bleek het allemaal nog te passen ook”, stelt Tom Blanke , voorzitter van de Kôle Kermse. Nadat andere alternatieven afvielen, verkenden de twee feestbesturen dan ook de mogelijkheden van deze verhuizing.

De organisatoren van beide feesten staken veel tijd en energie in het overleg met omwonenden. Ook maakten zij goede afspraken met het kerkbestuur, met name over de afrastering van het aanpalende kerkhof. In het overleg trokken de kermisbesturen samen op met Plaatselijk Belang. “Draagvlak is belangrijk. Het is ingewikkeld om twee grote feesten midden in een dorp te houden. Naast plezier en gemeenschapszin zorgt zo’n feest onherroepelijk voor overlast. Dat moet je serieus nemen”, stelt Blanke . Met omwonenden zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de plaats van de tent. De feestbesturen gaan bovendien na beide feesten uitvoerig evalueren met de buren. Wout Groot Koerkamp, voorzitter van de zomerkermis, is blij met de medewerking. “Dat je er samen uit komt, tekent de sfeer in ons dorp. Dit lukt in een gemoedelijk Sallands dorp wel en in een stad vermoedelijk niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.