broekland wil van spelzaal naar sporthal

De plannen zijn het resultaat van overleg tussen PB Broekland, SV Broekland, de Sint Gerardus Majellaschool, de kinderopvang (KOOS) en Stichting Kulturhus Broekland. Het doel? Een betere onderlinge afstemming tussen het Kulturhus, de school en het Horsthuis. “Een jaar of drie geleden is PB Broekland gestart met het organiseren brainstormsessies over de toekomst van Broekland”, vertellen John Blijdenstein en Frank Swartjes, respectievelijk voorzitter en secretaris van SV Broekland. “De centrale vraag was daarbij: ‘hoe zie jij de toekomst van Broekland?’ Daaruit kwam naar voren dat we Broekland aantrekkelijk moeten houden door zeer goede faciliteiten op het gebied van scholing, buitenschoolse opvang en sport te bieden.”

Maar de BSO in Broekland wordt nogal in de wielen gereden door de beperkingen van het kulturhus. De BSO-ruimte is op de eerste verdieping en echte goede buitenspeelvoorzieningen zijn er niet. Als de kinderen buiten willen spelen, veroorzaken ze bovendien overlast voor de bewoners van de appartementen in het kulturhus. Het heeft er toe geleid dat de bezettingsgraad van de BSO in Broekland achterblijft bij die van andere dorpen in de regio. “Daarom hebben we plannen ontwikkeld om de diensten van de school, het kulturhus en het Horsthuis verder te integreren en gezamenlijk een totaalplaatje te bieden. We verwachten dat de BSO in Broekland daarmee ook een flinke impuls krijgt.”

Nu is het dus de bedoeling om de BSO te verhuizen naar het Horsthuis. Maar dat vereist volgens de betrokkenen wel een stevige investering. Aangezien de BSO-kinderen zo meteen ook gebruik moeten kunnen maken van de spelzaal, wil SV Broekland die uitbreiden tot een sporthal. Overigens is bij de bouw van de huidige spelzaal al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding. Dat scheelt dus al flink in de kosten. Tegelijkertijd moet er een nieuwe recreatie/activiteitenruimte voor de kinderen van de BSO gebouwd worden. “De sporthal levert meteen een flinke impuls op voor de vereniging. Denk alleen maar aan het eerste van de handbal. Dat hoeft voor thuiswedstrijden niet langer naar Raalte. En ook de voetbal kan gebruik maken van de hal. Al met al verbeteren we hiermee onze voorzieningen en hopen we dat dat een groei van het ledenaantal van SV Broekland tot gevolg zal hebben.”

Het wachten is nu op het groene licht van de provincie, maar daarbij zit SV Broekland in een enigszins vreemde spagaat. “Voor dat groene licht hebben we een bouwvergunning van de gemeente nodig. Maar om die te krijgen, moeten we de financiering rond hebben. En die krijgen we dus niet rond, zolang we die bouwvergunning niet hebben. We hopen dat we het zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, maar daarbij hebben we dus wel de hulp van de ambtenaren nodig. Hoe sneller hoe beter. Want als dit te lang gaat duren, gaat het geld dat nu voor ons is gereserveerd misschien wel naar andere doelen.”

De totale kosten van de operatie bedragen bijna een half miljoen, waarvan SV Broekland dus drie ton voor haar rekening zal nemen. Dat bedrag betaalt de vereniging uit de eigen middelen. Nou kan niet elke vereniging zo maar drie ton ophoesten, maar SV Broekland mag elk jaar rekenen op een aanzienlijke bijdrage van de Kôle Kermse. “Dit kan dus ook echt alleen maar dankzij de Kôle Kermse”, stellen Blijdenstein en Swartjes. “Maar we moeten ook de zomerkermis niet vergeten. Ook van hen krijgen we een bijdrage, alleen wordt die verdeeld onder de vier verschillende onderafdelingen van SV Broekland: de voetbal, de handbal, de tennis en de volleybalgymnastiek. Zo maken we het in Broekland met elkaar allemaal mogelijk. Zoals we hier zeggen: ‘Met mekare veur mekare’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.