bhv vca en ehbo niet onnodig ingewikkeld

Los van het feit dat je als werkgever zuinig bent op je medewerkers, wordt ieder bedrijf ook wettelijk geacht een deugdelijk veiligheidsbeleid te handhaven. BHV, VCA en sinds kort ook nog een RI&E; veel bedrijven zien in alle regels en voorschriften de bomen door het bos niet meer. Waar kan men terecht voor opleiding, wanneer volgt herhaling en hoe verkrijgt men gedegen advies omtrent risico-inventarisatie? MB Oost in Heeten is hét adres voor alles op gebied van EHBO, BHV, Reanimatie & AED en VCA.

Volgens cijfers van het CBS raken jaarlijks meer dan 150.000 mensen betrokken bij een bedrijfsongeval. Kennis van de veiligheidsvoorschriften is een voorwaarde om op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen werken. Sinds 2008 verzorgt Marc Bril training en cursussen op gebied van EHBO, BHV (Bedrijfshulpverlening), Reanimatie en AED gebruik (Defibrillator) en VCA. Hij is zowel gecertificeerd voor praktijktrainingen als wet- en regelgeving op dit gebied. Bril:”Dat maakt het vak voor mij erg leuk en afwisselend. Het ene moment train ik BHV-cursisten en het andere moment adviseer ik bedrijven over zaken als een ontruimingsplan. Ik word vaak ingehuurd door grote landelijke opleidingsinstituten. Daarnaast werk ik rechtstreeks voor bedrijven in de regio. Dat laatste moet uiteindelijk wel de boventoon gaan voeren. Niet alleen is het prettig in je eigen omgeving te werken, ik kan juist een meerwaarde bieden door regelmatig bij dezelfde bedrijven over de vloer te komen. Je leert de situatie en medewerkers goed kennen en kunt daar je training en dienstverlening optimaal op aanpassen. De meeste trainingen vinden dan ook incompany plaats. De lijnen zijn kort en dat wordt door veel bedrijven als prettig ervaren. Net als de flexibiliteit ten aanzien van de groepsgrootte; ook kleine groepen zijn bij mij van harte welkom. Ik zie het zelfs als een voordeel omdat iedere cursist dan voldoende persoonlijke aandacht en oefengelegenheid krijgt. Door mijn brede achtergrond vinden bedrijven in mij één aanspreekpunt voor hun complete veiligheidsbeleid.”

Ieder bedrijf met medewerkers is verplicht minimaal één bedrijfshulpverlener in dienst te hebben. BHV-ers zorgen ervoor dat er snel en effectief hulp geboden wordt bij incidenten. Voor sommige bedrijven gaan de veiligheidsregels echter nog een stap verder. De arbo-wet verplicht werkgevers namelijk de veiligheid te waarborgen van derden die zich op het bedrijf bevinden. Voor aannemers geldt dan ook dat zij VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) gecertificeerd moeten zijn. Hiervoor dienen maar liefst alle medewerkers over dit diploma te beschikken. Bril: “Dat is voor veel mensen best een opgave, vooral door het verplichte karakter. In de bouw heb je te maken met mensen die normaal gesproken veelal buiten werken. Als die ineens een hele dag binnen moeten zitten om zo’n cursus volgen, gaat dat niet altijd van harte. Het is dus belangrijk om het wel leuk en ontspannen te brengen.” Een ander aspect is de Risico Inventaris en Evaluatie (RI&E). Dit biedt inzicht in de veiligheid- en gezondheidsrisico’s in een bedrijf en bepaalt ook de opzet van de BHV. Voor het opstellen van een RI&E moeten speciale checklists worden ingevuld. Op basis hiervan volgt een plan van aanpak hoe de bevonden risico’s weggenomen kunnen worden. De inventarisatie, evaluatie en plan van aanpak moeten wettelijk verplicht getoetst worden door een gecertificeerde arbo-deskundige. MB Oost kan hierin ondersteunen en eventueel de complete RI&E en het plan van aanpak uit handen nemen.

Hoewel tevreden met de huidige manier van werken is de ideale situatie voor Bril toch wel een eigen oefenlocatie: “Het liefst buitenaf, met veel ruimte erbij voor oefeningen. En vooral sfeervol. In een goede omgeving zijn mensen veel gemotiveerder om de stof op te nemen. Een leslokaal geeft toch al snel het gevoel weer op school te zitten. Hoe belangrijk, verplicht en serieus het doel van de training ook is, het moet wel leuk blijven.”

MB Oost

Nieënhof 15

8111 CB Heeten

T: 0572-850886

E: mbril@mboost.nl

I: staging2.mboost.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.