aspergeseizoen start eerder door inventiviteit

De Raalter aspergeteler past de truc toe op één van zijn aspergevelden. De rest van zijn velden is op dit moment bedekt onder een laag landbouwplastic en wat thermofolie, maar dat ene veld… Dat ziet er toch iets ingewikkelder uit. Maar de uitleg van Ogink schept duidelijkheid. “Normaal gaan de asperges schuil onder een laag zwarte folie. Hier overheen ligt een laag blanke folie. Dat is dubbellaags thermofolie. Daar blaast een ventilator lucht tussen, waardoor er een luchtlaag van ongeveer 20 centimeter ontstaat. De lucht wordt door de zon verwarmd, waardoor de grond eronder ook warmer wordt. Hierdoor groeien de asperges sneller.”

Ogink tilt het doorzichtige plastic op. “Voel maar aan de grond onder het folie.” Het temperatuurverschil is duidelijk voelbaar. De grond waarin de asperges groeien is een stuk warmer dan de buitenlucht en de grond die niet door folie bedekt is. “Ik schat dat de grond ongeveer 15 tot 16 graden warm is. De warme grond zorgt ervoor dat de asperges sneller groeien. Hierdoor kan ik ongeveer een week eerder oogsten. Dat lijkt weinig, maar op een aspergeseizoen is een week erg veel.”

Herman Ogink claimt de enige aspergeteler in Salland te zijn die dit systeem toepast. “In Limburg gebruiken ze dit systeem ook wel, maar voor zover ik weet ben ik de enige in Salland die het zo doet.”

Het systeem zorgt misschien wel voor een snellere groei, maar bij het telen komt er iets meer werk kijken. De machines die de asperges oogsten, kunnen normaal gesproken onder het zwarte folie aan de slag. Het thermofolie moet eerst met de hand aan de kant geschoven worden. Maar, dan heb je wel als eerste asperges.

Ogink verwacht uiterlijk half april voor het eerst te oogsten. Het seizoen loopt dan tot ongeveer 24 juni door.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.