wat doet de provinciale staten eigenlijk

Voor een groot deel van de burgers is het nog steeds niet duidelijk wat de Provincie precies doet. Zij zien het als een bestuurslaag ‘ergens tussen de provincie en de regering’. Hoe zit dat nu precies?

“De twaalf Nederlandse provincies vormen de bestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten”, legt VVD-gedeputeerde Job Klaasen uit. “Ze doen het werk waarvoor het rijk ’te groot’ en de gemeente ’te klein’ is en nemen beslissingen over allerlei zaken waar burgers direct mee te maken krijgen, variërend van ruimtelijke ordening, verkeer, landbouw, natuurgebieden, recreatie tot milieu, cultuur en financiën.”

Volgens Klaasen is de Provincie overigens niet de enige instantie die zich met deze zaken bemoeit. “De Provincie werkt nauw samen met andere overheden zoals het rijk, waterschappen en gemeenten, maar ook met het bedrijfsleven, organisaties en instellingen. De Provincie komt dus in beeld als het gaat om zaken de regionaal of meer dan in één spelen. Behalve haar eigen taken, houdt de provincie ook toezicht op de gemeenten, met name op het financiële vlak en controleert bijvoorbeeld of de gemeenten hun begroting wel op orde hebben. Ook houden ze toezicht op de waterschappen. Zaken waarmee we ons met namen in het Vechtdal bezighouden, zijn de N34, het project Ruimte voor de Vecht en het stimuleren van economie, bijvoorbeeld recreatie en toerisme.”

De leden van Provinciale Staten (PS) worden rechtstreeks gekozen door de kiesgerechtigde inwoners van de provincie en bepalen in grote lijnen het beleid in de provincie. Je zou kunnen zeggen dat zij de gemeenteraad vormen. Ook een taak van de PS het controleren van de GS. Als gedeputeerde is Klaasen dus één van de ‘wethouders’ van de Provincie. “Als gedeputeerde ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding van alle zaken die in de vergaderingen van Provinciale Staten (PS) aan de orde komen. Daarnaast is het onze taak de beslissingen van de PS uit te voeren”, verduidelijkt hij. “Ik ben sinds 2003 gedeputeerde en vind het nog steeds een fantastische functie, waarin je veel voor de maatschappij kunt betekenen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.