waarom komt subsidie op kavelruil terug

Boeren krijgen weer subsidie om onderling grond te ruilen. Opmerkelijke actie van staatssecretaris Henk Bleker. Misschien is het wel de enige subsidie die er onder dit kabinet bij komt, want overal gaat het er af. Dan moet dit wel heel belangrijk zijn.

Waar dient de onderlinge kavelruil voor? Om het perceel van de boer economisch beter in te richten. Een boer heeft het land graag om zijn huis. Dat is beter voor het overzicht. Dat is beter voor de binding en het gevoel met z’n land. Het is ook handig als het land bewerkt moet worden. En je kunt je koeien makkelijker van de ene naar de andere wei doen.

Tegelijk zijn er voordelen voor de veiligheid op de weg. Als de boer niet steeds met zijn zware materieel over de openbare weg hoeft, is dat een stuk veiliger. Dat geldt voor transport van vee over de openbare weg. Als dat niet gebeurt, is het veiliger.

Een derde aspect is het onderhoud van het platteland. Boeren zijn de rentmeesters van het platteland, als die failliet gaan, wie onderhoudt ons platteland dan? We noemen dit een aspect, expres geen voordeel. Want dat valt nog maar te bezien.

Henk Bleker moet bovenstaande wel heel zwaar wegen, want in deze tijd en met dit kabinet een subsidie in het leven roepen… dan moet er wel heel veel aan de hand zijn. Of zou het toch domweg een verkiezingsstuntje zijn. We zijn er bang voor. Maar dan is het niet zo’n slimme stunt. Want als je er de stemmen van alle boeren mee trekt, dan trek je niet zo veel extra stemmen. En de meeste boeren van ons platteland stemmen al CDA.

Hoe belangrijk zijn de voordelen?

Dat de boeren het land korter aan huis krijgen, da’s mooi. Maar moet dat met subsidie? Als ze het er economisch beter van krijgen, kunnen ze het toch ook zelf betalen? Of kunnen andere ondernemers ook subsidie krijgen als ze bedrijfsvoordelen kunnen halen uit industriële grondruil?

Dat er minder landbouwverkeer op de weg komt is een voordeel voor ons allen. Maar hoe groot is dat voordeel? We hebben het over zestig kilometer wegen. Alleen als de kinderen naar school moeten is het er druk. Maar die kinderen zijn van die boeren zelf, dus dat lost het platteland onderling wel op.

Dat we een gezonde boerenstand voor het rentmeesterschap nodig hebben, dat valt nog maar te bezien. Want juist door kavelruil, of eigenlijk ruilverkaveling, is het platteland verarmd. Het boerenbedrijf werd groter, de weilanden ook. Houtwallen moesten weg. Monocultuur viert hoogtij. Kleine zoogdieren vinden geen schuilplaats meer. Bijen weten de honing niet meer te vinden. Ze gaan – met andere insecten – dood aan nicotineachtige pesticide die legaal gebruikt mag worden.

Via allerlei omwegen proberen we het karakter van het platteland te behouden. Maar juist van die omwegen gaat de subsidie er af. Landschap Overijssel gaat er vanuit dat de groene en blauwe diensten hun langste tijd wel gehad hebben (en ze zijn nog maar een jaar bezig). De instandhouding van natuurgebieden op Europese schaal (Natura 2000) staat onder druk. En de aankoop van land om grote verbindingszones voor dieren en planten te maken is met de komst van het huidige kabinet gestopt. Zelfs Pieter van Vollenhoven is daar verklaard tegenstander van.

Dat zijn politieke keuzes, democratisch gemaakt (op wankele basis overigens). Maar hoe past daar de subsidie op kavelruil tussen? Wie kan dat uitleggen?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.