verzet tegen ribw woning aan de houtduif

De bestemming van de woning is op het moment ‘wonen’. Volgens een aantal bewoners van de Houtduif behoeft voor de huisvesting van vier mensen met psychiatrische of psychologische beperking in deze woning de functie aanduiding ‘zorgwoning’.

“Het is niet persoonlijk op de mensen gericht,” vertelt Wilfried Voorhorst, die namens de bewoners spreekt die tegen het initiatief zijn, “Maar ook de RIBW heeft zich aan het bestemmingsplan te houden.” Middels een brief heeft de buurt Houtduif het college van B en W het verzoek gedaan het bestemmingsplan alsnog te handhaven. Wordt dat verzoek gehonoreerd dan zou betekenen dat de RIBW geen cliënten mag huisvesten in de woning aan de Houtduif 1.

Toen de bewoners vorig jaar door de RIBW werden geïnformeerd over de plannen waren ze toch uitermate verbaasd. Allereerst omdat er met overheidsgeld zo’n dure woning werd aangekocht en ten tweede dat de buurtbewoners zelf geen zeggenschap hadden.

Op een informatieavond in september werden de bewoners ingelicht en poogde de RIBW de eerste zorgen van de Houtduivers weg te nemen. Er werd gemeld dat vier mensen hun intrek in het huis zouden nemen die niet (helemaal) zelfstandig kunnen wonen en begeleiding/zorg nodig hebben met als doel zo snel en goed mogelijk te leren zelfstandig te participeren in de maatschappij. Garanties werden niet gegeven, alleen dat er geen mensen zouden komen te wonen met een pedoseksuele of seksuele achtergrond.

Te springen om de plannen van de RIBW staan de Houtduivers dus niet, maar Voorhorst haalt nog eens aan dat het hier niet om een persoonlijk, maar een zakelijk probleem gaat. Overigens zijn er ook een aantal gezinnen die de brief aan het college bewust niet hebben ondertekend. Naar hun idee zijn de buurtbewoners tegen de komst van de RIBW-woning uit angstgevoelens.

De gemeente Raalte liet weten de brief van de bewoners van de Houtduif te hebben ontvangen en dat deze momenteel in behandeling is. Of het dus inderdaad zo is dat de activiteiten van de RIBW in de woning Houtduif 1 strijdig is met het bestemmingsplan, is nog onduidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.