uitvaartregistraties een discipline an sich

“Voor een groeiend aantal mensen vormen dergelijke registratie een waardevolle aanvulling op het rouwproces, maar de belangrijkste argumentatie is vaak dat er ook mensen zijn die vanwege allerlei redenen niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.” Denk daarbij aan nabestaanden die in het buitenland wonen, dierbaren die door ziekte aan het bed zijn gekluisterd, ouderen, maar ook jonge kinderen. Jan: “Uitvaartregistraties vormen een discipline an sich. Het belangrijkste is dat je afstand houdt. Meestal zet ik de camera op een onopvallende plek neer. Je doet er alles aan om onzichtbaar te blijven. Bij registraties van feesten is dat toch een ander verhaal. Dan loop je ook eens door de gasten heen. Voor uitvaartregistraties heb ik meestal alleen maar contact met de uitvaartverzorger. Maar soms geeft de familie van tevoren ook bepaalde wensen aan.”

Jan levert de uitvaartregistraties af op een verzorgde DVD (met enkele kopieën) met als achtergrondmuziek de persoonlijke favorieten van de overledene. Desgewenst verwerkt hij ook foto’s of andere persoonlijke herinneringen aan de overledene in de montage. Jan werkt meestal in zijn eentje, maar als de familie dat wenst kan hij ook meerdere camera’s (en medewerkers) meenemen. “Je moet de cultuur van het rouwproces een beetje aanvoelen. Indien gewenst maak ik ook opnames van de overledene. Verder moet je respect tonen voor de privacy van de mensen. Ik ben echter ook een keertje gevraagd voor een Afrikaanse uitvaart. Ik wilde afstand bewaren, maar de familieleden en de gasten trokken me zo de ruimte in waar ze stonden te rouwen. Dat gebeurt in de cultuur van die mensen veel opener. Daar hoort dat er gewoon bij. Nee, ik neem het werk niet mee naar huis. Dat niet, maar sommige uitvaarten blijven je toch bij. Dan gaat het vaak om jongere mensen en kinderen. Ik slaap er wel om, maar dergelijke uitvaarten maken wel diepe indruk.”

Natuurlijk vormen de uitvaartregistraties maar een onderdeel van Jans werk. Hij richt zich verder op registraties van huwelijksfeesten, evenementen, feesten in de familiekring, bedrijfsfilmpjes, promomateriaal voor beurzen en dorpsjournaals. Daarnaast zet hij tegen een vergoeding oude videobanden over op DVD. Bij zijn huis beschikt hij over een complete studio voor het montagewerk. “Het is uit hobby ontstaan. 25 jaar geleden heb ik besloten om er op professioneel niveau verder mee te gaan. Aanvankelijk had ik het vooral druk met bruiloften, maar zoals elke fotograaf en zaalhouder je kan vertellen, is die markt nogal gekrompen. Jaren geleden werd ik voor het eerst gebeld door een uitvaartondernemer met de vraag om een uitvaartregistratie te maken. In het begin keken de mensen nog wel eens raar op als ze me zagen staan met mijn camera, tegenwoordig is men er al veel meer aan gewend.”

Oldeboer Video Produkties is gevestigd aan de Oude Deventerweg 10 a in Middel, tel: 0570-532198, e-mail: oldeboervideo@planet.nl. Meer informatie op staging2.oldeboervideo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.