statenverkiezingen belangrijker dan ooit

Deze Provinciale Statenverkiezing hebben meer dan ooit een landelijk belang. De leden van de Provinciale Staten, kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer. Deze kijkt op haar beurt nog eens goed of de plannen van het parlement en het kabinet wel uitgevoerd kunnen worden. Wanneer CDA, VVD en PVV een meerderheid van de stemmen krijgen tijdens de Provinciale Statenverkiezing, kunnen ze ook in de Eerste Kamer op deze meerderheid rekenen. Het nieuwe beleid van kabinet Rutte staat of valt dus met de samenstelling van de Eerste Kamer.

Provinciale Staten

Los van het landelijke belang van de Provinciale Statenverkiezing zijn de verkiezingen ook belangrijk omdat de provincie beslist over veel zaken waarmee de burger in het dagelijkse leven te maken krijgt. Toch is het voor een groot deel van de burgers nog steeds niet duidelijk wat de Provincie precies doet. Zij zien het als een bestuurslaag ‘ergens tussen de gemeente en de regering’. Hoe zit dat nu precies? Job Klaassen, VVD-gedeputeerde, legt uit: “De twaalf Nederlandse provincies vormen de bestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten. Ze doen het werk waarvoor het rijk ’te groot’ en de gemeente ’te klein’ is en nemen beslissingen over allerlei zaken waar burgers direct mee te maken krijgen, variërend van ruimtelijke ordening, verkeer, landbouw, natuurgebieden, recreatie tot milieu, cultuur en financiën.”

De Provinciale Staten, de vergadering van direct gekozen volksvertegenwoordigers in de Provincie, vormt het hoogste gezag in de Provincie. Je zou kunnen zeggen dat zij de gemeenteraad vormen van de Provincie of de Tweede Kamer van de landelijke politiek. Een van de taken van de Provinciale Staten is om het dagelijks bestuur van de Provincie, de Gedeputeerde Staten, te controleren. Twee andere belangrijke taken zijn het stellen van kaders en het vertegenwoordigen van de bevolking van Overijssel. De leden van de Provinciale Staten nemen beslissingen over zaken zoals jeugdzorg, verkeer en vervoer, natuur en platteland.

Kritiek

Veel politici propageren het belang van de provincie, maar zowel over het functioneren als de organisatie van de Provincie is veel discussie. Vooral rond de verkiezingen van de Provinciale Staten. Vorige week vrijdag concludeerde De Volkskrant op basis van de rapporten van de provinciale rekenkamers dat Statenleden het provinciebestuur onvoldoende kunnen controleren. De politici beschikken over te weinig informatie en kunnen slecht inschatten of het beleid goed wordt uitgevoerd, oordeelde de krant. Van de zestien rapporten van de Overijsselse rekenkamer was het oordeel in 43,8 procent zeer negatief over het functioneren van de provincie Overijssel. Overigens scoorde Overijssel nog relatief goed. Van de twaalf provincies, waren er acht waarop de kritiek groter was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.