sportruimte moet heeten laten bewegen

Stichting Sporthal Heeten opent vrijdag 11 februari op feestelijke wijze de deuren van de nieuwe multifunctionele sportruimte. Deze ruimte van dik 200 vierkante meter is voor het grootste deel ingericht als fitnesscentrum. Inmiddels hebben al zo’n tachtig inwoners van Heeten en omstreken een abonnement aangeschaft. Een deel van deze ruimte kan bovendien gebruikt worden voor sportieve activiteiten van kleinere doelgroepen. De werktitel van het project? ‘Heeten in beweging’.

“Hiermee genereren we extra inkomsten, bieden we kleine doelgroepen een plek en ontlasten we het gebruik van de sporthal, zodat die nog meer ter beschikking komt van de overige gebruikers”, stellen Rinus Reimert, de voorzitter van Stichting Sporthal Heeten en Anny Raats, parttime beheerster van de sporthal. De multifunctionele sportruimte voorziet bovendien in een kleine massageruimte die beschikbaar is voor alle sportverenigingen. Daarnaast is er gezorgd voor kleed- en doucheruimte. Hiertoe zijn de vergaderruimtes verhuisd naar een uitbreiding aan de voorkant van het complex. De gevel van de sporthal is dan ook een stuk naar voren gehaald. De hele investering heeft circa 400.000 euro gekost. De helft daarvan is opgebracht door LEADER (met de daarbij behorende subsidies van Provincie en gemeente). De rest is gefinancierd vanuit de eigen middelen en met zelfwerkzaamheid.

Aan de realisatie van de multifunctionele sportruimte liggen meerdere factoren ten grondslag. “Onze sporthal kent een hoge bezettingsgraad”, vertelt Rinus. “Het gebeurde steeds vaker dat we nee moesten verkopen aan mensen. Kleinere doelgroepen, zoals de seniorengym en zorggroepen konden we niets meer bieden. Daarnaast bereikten ons vanuit het dorp steeds meer geluiden dat er een groeiende vraag bestond naar nieuwe sportieve activiteiten.” Maar ook zijn er financiële en praktische redenen. “We draaien de sporthal op basis van vrijwilligers. Maar heb je die over twintig jaar nog? Dat is nog maar net de vraag. Voor de exploitatie zou het dus goed zijn om extra inkomsten te genereren.”

Het fitnesscentrum biedt een basispakket aan fitnesstoestellen. Geen enorm luxe toestellen, maar de basisvoorzieningen voor een goede conditie- of krachttraining. Het beheer van het centrum komt in handen van een parttime medewerkster. “Veel mensen uit het dorp zijn hartstikke enthousiast en willen hier gaan fitnessen”, vertelt Rinus. “Mensen die lid zijn van een sportschool elders, maar ook mensen die al jaren niet meer sporten. Een goede zaak, want we willen hiermee ook een gezonde levensstijl bevorderen, dat is één van onze doelstellingen van onze stichting, maar ook één van de voorwaarden voor de LEADER-subsidie. We hebben tachtig abonnementen verkocht. En dan moet de open dag nog komen! Het project heet ‘Heeten in beweging’ en dat lukt nu dus al. Dat we als stichting een fitnesscentrum exploiteren lijkt misschien vreemd, het is ook redelijk uniek, maar wat ons betreft, is het zo logisch als maar kan!”

Debbie Raats, afgestudeerd aan de opleiding Facility Management, kreeg van de stichting het verzoek om een onderzoek uit te voeren naar de sportbehoefte binnen het dorp. Uit haar onderzoeksresultaten kwam naar voren dat er een grote behoefte bestond aan een basis fitnessvoorziening. Vele malen groter dan het stichtingsbestuur had verwacht. En aangezien een plus een twee is, ging de kogel al snel door de kerk. Nadat er tekeningen waren gemaakt en het vergunningstraject was doorlopen, kon de bouw beginnen. Daarbij was een grote rol weggelegd voor plaatselijke vrijwilligers. “Ik denk dat er in totaal zo’n 65 mensen hebben meegeholpen”, stelt Rinus. “Maar we hadden een vaste kern van circa twintig medewerkers. Een groot deel daarvan bestond uit bouwvakkers die met de VUT zijn. Dankzij al hun inspanningen hebben we op het laatste moment de plannen nog wat mooier kunnen invullen. We hebben de vloer op de eerste verdieping helemaal gelijk getrokken. We beschikken na de verbouwing ook over een lift. Een lang gekoesterde wens. Maar op de eerste verdieping was het vervolgens toch nog trappetje op, trappetje af. Daarom hebben we de vloer op sommige plekken zo’n zeventig centimeter laten zakken. Nu zit alles op hetzelfde niveau.”

De officiële opening op 11 februari is alleen voor genodigden, zaterdag 12 februari is er van 10.00 tot 16.00 uur open huis in de Sporthal Heeten. Iedereen is welkom. Meer informatie op staging2.heeteninbeweging.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.