solinger wil nog best 2 jaar dorpsdichter zijn

Heel cultureel Raalte omarmt de eerste dorpsdichter. Van wethouder tot schooldocent, de inzet van Benne Solinger wordt gewaardeerd. Wethouder Roger de Groot blikt op zijn weblog terug op de twee jaren waarin Solinger dorpsdichter was. “Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat het onze eerste dorpsdichter gelukt is het dichten in Raalte onder de aandacht te brengen en daarmee ook veel actuele onderwerpen. Ook buiten de gemeente Raalte heeft Benne de gemeente Raalte goed op de kaart gezet.”

Solinger schreef zich twee jaar geleden in voor de wedstrijd waarin een dorpsdichter benoemd werd. “Niet omdat ik de beste dichter ben, maar wel omdat ik van mensen en van de gemeente Raalte hou. Ik hoopte toch, idealist als ik ben, iets te kunnen toevoegen. Ik won de wedstrijd met nipt verschil van Erik Langenbach. En toen ben ik bezig gegaan. Dichtte in het begin over alles wat los en vast zat. Kocht boekjes van stadsdichters. Ging meer gedichten lezen. Stak mijn nek uit in een discussie met Coen Peppelenbos en leerde veel van hem en anderen. Mede daardoor werden mijn gedichten anders. Minder lang. Steeds een andere variant. Ik durfde te gaan experimenteren. Ik ging naar gedichtenavonden en luisterde hoe anderen hun gedichten voordroegen. Ik ben er nog lang niet en ook daarom zou ik wel door willen gaan.”

Toch koos Solinger ervoor om niet mee toe doen aan de nieuwe race om het dorpsdichterschap. “Verschillende mensen, privé en uit de politiek, hebben mij ook gevraagd om me weer verkiesbaar te stellen. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan, omdat ik het niet zo eerlijk vond. Ik heb de afgelopen jaren erg aan de weg geprobeerd te timmeren als eerste Dichter bij Raalte. Ben vaak in de krant gekomen met de gedichten en andere activiteiten. Dan heb je al snel een voorsprong op de anderen. Ik heb wel gezegd, dat als er iemand een actie begint en er worden veel handtekeningen of iets dergelijks opgehaald en ik word gevraagd door te gaan, dat ik het dan nog met genoegen 2 jaar zou willen doen. Maar dat is niet gebeurd, dus denk ik dat er op 12 februari een andere Dichter-bij-Raalte zal zijn.”

“Als ik nog eens 2 jaar stadsdichter zou zijn, dan zou ik me toeleggen op gedichten die meer gaan over inhoudelijke zaken. Bijvoorbeeld de dodenherdenking, de betekenis van Koninginnedag, de betekenis en achtergronden van Stöppelhaene, de geschiedenis van de diverse kerkdorpen. Mogelijk de geschiedenis van de diverse kerkgebouwen die oud zijn en over de Amerikaanse windmolen. Ik zou me willen verdiepen in allerlei groepen die zich bezig houden met goede doelen, zoals Heeten helpt de Filippijnen, de hulp die groepen geven aan de Roemenen, Heino/Sabille… Ja, als ik dat zo opschrijf, dan denk ik dat 2 jaar wel kort is. Zeker als je de eerste bent.”

Solinger gaat het werk als dorpsdichter missen, daaraan twijfelt hij niet eens. “Zeker. Ik hou erg van contacten met groepen en mensen. Ben ook beetje een actievoerder en vond het leuk me voor actiegroepen in te zetten. Maar ik heb in Aruba en op de basisscholen veel geleerd. Heb weer workshops gegeven dus wie weet wat er nog komen gaat. Het enige is dat ik niet zo zakelijk ben en nog moet leren er geen geld bij in te laten schieten, want dat heb ik zeker gedaan de afgelopen tijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.