raalter boek overijssels boek van het jaar

Het boek ‘Mens en land in het hart van Salland’, geschreven door Theo Spek, Henk van der Velde, Herman Hannink en Bert Terlouw is genomineerd voor ‘Overijssels Boek van het jaar 2010’. Het boek, dat een overzicht geeft van de bewonings- en landschapsgeschiedenis van het oude kerspel Raalte, is een van de elf boeken dat kans maakt op de titel. Op vrijdag 18 maart, tijdens de boekenweek, wordt bekend gemaakt welk boek er met de titel aan de haal gaat.

De jury heeft tijdens een zorgvuldige selectieprocedure gelet op kwaliteit, een goede geografische afspiegeling van de provincie en diversiteit aan onderwerpen. Daarbij zijn alle Overijsselse boeken die in 2010 verschenen betrokken. Het doel van de verkiezing is de promotie van publicaties over de geschiedenis van Overijssel en het genereren van aandacht en betrokkenheid voor het eigene en bijzondere van de cultuurhistorie van Overijssel.

Initiatiefnemers van het Overijssels Boek van het Jaar 2010 zijn de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD), Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De vakjury bestaat uit de historici Lamberthe de Jong en Jan ten Hove en de journalisten Marion Groenewoud, Herman van Amelsvoort en Gerard Lage Venterink.

De komende weken buigen de juryleden zich over de elf genomineerde boeken. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 18 maart om 16.00 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. De presentatie is in handen van RTV Oost-coryfee Peter Schoof. Alle schrijvers en uitgevers zullen aanwezig zijn.