positief over nieuwe rotonde nieuw heeten

Nieuw Heeten omarmt de plannen voor de rotonde op de kruising van de Okkenbroekstraat en de Holterweg. De enige echte zorgen van de inwoners van het dorp betreffen de angst voor sluipverkeer die de rotonde op kan leveren. Nu de kruising bij het dorp zelf aangepakt wordt, kan het goed zijn dat mensen die normaal een afslag verderop de weg grote weg oprijden, hun route verleggen. Door het dorp en dan bij de nieuwe rotonde de Holterweg op.

“Dat sluipverkeer is het enige echte punt van zorg. Maar dat is zien en afwachten hoe dat zich ontwikkelt,” vertelt Teun Schuurkamp van Plaatselijk Belang Nieuw Heeten. “Het zou kunnen dat het knelpunt zich op deze manier verlegt. Inwoners maken zich zorgen over het sluipverkeer dat dan langs de school en kerk rijdt.” Ook hadden aanwonenden zorgen over geluidsoverlast die de rotonde op kan leveren, maar onderzoek van de provincie wijst uit dat het geluidsniveau niet omhoog gaat.

Maar dat zijn de kanttekeningen, want de positiviteit op de inloopavond in Nieuw Heeten overheerste woensdagavond. “Plaatselijk Belang heeft zich misschien al wel tien jaar ingezet voor een rotonde op deze kruising,” aldus Schuurkamp. “Het is op zich een mooi plan en het is helemaal mooi dat de rotonde precies op de kruising past. De fietstunnel kan blijven liggen en er hoeft geen extra grond aangekocht te worden. Het viel ons mee dat het er zo mooi kan liggen.”

De kruising van de N332 en de Okkenbroekstraat is al jarenlang een doorn in het oog van de verkeersveiligheid. In de afgelopen vijf jaar vonden er vijf ongelukken met letsel plaats en nog eens tien met alleen blikschade. Theoretisch gezien levert de rotonde een geldbesparing op. Het aantal gewonden dat de kruising eist kost over 5 jaar genomen grofweg 1,7 miljoen euro. Het aanleggen van de rotonde kost 450.000 euro. Statistisch gezien dus een besparing.

De plannen voor de rotonde liggen nog tot 27 maart ter inzage op het provinciehuis in Zwolle en het gemeentehuis in Raalte. Tot die tijd kunnen er nog zienswijzen of bezwaren tegen de aanleg ingediend worden. Zowel de gemeente als provincie verwachten dit echter niet. “Doorgaans is men blij dat er wat gaat gebeuren,” laat een woordvoerster van de provincie weten.

Als er geen bezwaren binnenkomen, kan naar verwachting begin 2012 de schop de grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.