pleidooi voor gemeentelijke monumenten

De brief van de Historische Vereniging Raalte e.o. en Vereniging voor Heemkunde Omheining Heino is 24 januari verstuurd. De reacties stemmen Hannink en de zijnen positief. “Binnen drie kwartier hadden we een reactie van de PvdA en iets later kwamen de anderen ook. We hebben al met een CDA-delegatie van drie man rond de tafel gezeten. Of het tevergeefs is? Ik heb wel begrepen dat er raadsbreed vragen bestaan over de afschaffing van de gemeentelijke monumentenlijst.”

Raalte kent ongeveer zestig tot zeventig gebouwen die de status hebben van karakteristiek pand. Het kan gaan om oude woningen, maar ook om bijvoorbeeld het oude transformatorhuisje aan de N348 (kant Pleegste) tussen Wesepe en Raalte. Voor de eigenaren van de panden die op deze gemeentelijke monumentenlijst staan, gelden bijzondere voorwaarden voor aanpassingen en/of onderhoud aan hun eigendom. In ruil daarvoor mogen ze voor het onderhoud een bijdrage vragen uit een speciaal subsidiepotje van in totaal 40.000 euro per jaar. Als het aan het college ligt, komt met de afschaffing van de monumentenlijst ook een einde aan het subsidiepotje.

“De eigenaren van de gebouwen zullen als de monumentenlijst is afgeschaft echt niet zo maar hun eigendom laten slopen”, stelt Hannink. “Maar niemand heeft het eeuwige leven. Wat gebeurt er met de panden als de huidige eigenaren zijn overleden? Wie weet komen sommige wel in de handen van projectontwikkelaars die er dan mee kunnen doen wat ze willen, omdat de gebouwen hun beschermde status kwijt zijn.”

Het gaat Hannink en Henk Hofman, de voorzitter van de Omheining (die de brief mede ondertekende) dan ook niet eens zo zeer om het subsidiepotje dat wellicht komt te vervallen, maar wel om die beschermde status. “Die 40.000 euro, dat is een symbolisch bedrag”, stelt Hannink. “Als je, als eigenaar, een dakkapel iets wilt aanpassen en een subsidie vraagt, kun je er misschien net de vergunningskosten mee betalen. Wat dat betreft, kan ik ook wel begrip opbrengen voor wethouder Haarman die zei dat de meeste eigenaren van de panden er bewust voor hebben gekozen om in zo’n karakteristiek gebouw te gaan wonen. Maar daar gaat het dus niet alleen om. Raalte is in het verleden niet altijd even zuinig omgegaan met het cultureel erfgoed, en dan probeer ik het netjes te formuleren. Ik wil daarmee echt niet zeggen dat het centrum vroeger vol stond met prachtige monumenten, er stonden ook gebouwen die weinig toevoegden aan het straatbeeld, maar er zijn veel prachtige, karakteristieke panden verdwenen. Denk aan het oude ziekenhuis aan de Herenstraat, de gevel van het oude pand van Albers, de oude havezathe de Hofstede tegenover het gemeentehuis of recentelijk nog villa Scholtenvoorde aan de Domineeskamp. We hebben in onze brief bewust gekozen voor een milde toon. We hopen tot een oplossing te komen om karakteristieke gebouwen toch te kunnen blijven beschermen. Zo van ‘Tom Poes verzint een list’. Denk met ons mee.”

Hannink benadrukt ook dat het doel echt niet is om alle oude panden te behouden. “In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn er overal in het Sallandse buitengebied van die karakteristieke boerderijen met wolfsdak neergezet. Stuk voor stuk prachtige boerderijen, maar het is echt niet onze bedoeling om ze allemaal in ere te houden. Van die boerderijen mogen er op termijn best wel een groot aantal weg, als we de mooiste maar behouden. En de gemeentelijke monumentenlijst kan daarbij een prachtig hulpmiddel zijn.”

De aanduiding gemeentelijk monument dient niet verward te worden met de classificatie van rijksmonument. Bij aanpassingen aan een rijksmonument gelden veel strengere regels en ook veel meer subsidiemogelijkheden. Hannink: “Voor de aanduiding als gemeentelijk monument hoeft een pand niet eens heel erg oud te zijn, als het maar karakteristiek en beeldbepalend is voor de omgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.