pedro pico pop een grote culturele speeltuin

Zulke grote ambities hebben ze in elk geval nog niet voor de komende editie. “Vorig jaar trokken we duizend betalende bezoekers, dit jaar gaan we voor 1.500.” Naast de uitbreiding van de festivalformule heeft Stichting Popcultuur Raalte nog een andere belangrijke wijziging doorgevoerd, namelijk de plek op de agenda. Pedro Pico Pop vindt dit jaar niet plaats in februari of maart, maar op 9 april. “We zoeken het mooie weer op”, vertellen Maurice en zijn kompanen Jurry Oortwijn, Martine Huisman en Jurgen Schutte. Verder zal de organisatie een kleiner deel van het MBI-terrein gebruiken. “Dat heeft veel meer sfeer, een groter programma, maar een kleiner festivalterrein. Het moet een heel compact gebeuren worden.” En het MBI-terrein, waar het festival dit jaar voor derde keer neerstrijkt, hoe lang blijft dat nog de locatie? “We zeggen al twee jaar dat het de laatste keer is, dus dit jaar wordt het echt de aller, aller, allerlaatste keer, haha!”

Op maar liefst vijf plekken zullen bands of DJ’s voor muziek zorgen. Ten eerste natuurlijk in de grote festivaltent, waar de wat ‘bekendere’ acts optreden. In de Fabriek, het podium in het MBI-gebouw ligt de nadruk op opkomende acts uit heel Nederland. Nieuw is een speciaal podium voor jong en lokaal punk- en rocktalent. “De mensen die verantwoordelijk zijn voor de programmering kunnen moeilijk nee zeggen”, lacht Maurice, de oprichter van het festival en niet geheel toevallig lid van de programmacommissie. “Dat is eigenlijk het podium waarmee we onze roots weer opzoeken. Daarmee is het allemaal begonnen, bandjes uit de regio die rockmuziek spelen.” Verder is er een speciale dancehal en natuurlijk de koffiekamer met loungemuziek. “We gaan voor 39 acts. We komen al aardig in de buurt van het programma van Pinkpop, haha! Maar aangezien we alle ruimte hebben, voorzien we voorlopig geen einde aan de groei.”

Ambitie is leuk, maar het moet natuurlijk wel betaald worden. De organisatie is op dit moment druk in de weer om sponsoren te benaderen. “Het budget voor het programma hebben we dit jaar immers al meerdere keren moeten vergroten.” De duizend euro die hoorde bij de Cultuurprijs Raalte, is dus in elk geval zeer welkom. “Dat bedrag willen we gebruiken om het ticket te betalen van ‘Meneo’. Dat is een jongen uit Spanje die dansmuziek maakt op zijn gameboy. Hij heeft daarmee op Sziget, Dour en Eurosonic gestaan. Klinkt echt fantastisch, die bliebjesmuziek.”

Stuntman Chuck Borden uit Raalte heeft toegezegd ook enkele verrassende acts te zullen presenteren. Niet op een podium, maar op onverwachte momenten midden tussen het publiek. Dat geldt ook voor het kunstproject ‘RAUW!’, een initiatief van nieuw bestuurslid Nanda Jansen of Lorkeers. “Dat project voert ze uit met studenten van de Kunstacademie, leerlingen van het Carmel College en diverse kunstenaars uit de regio”, vertellen Martine en Jurgen. “Nanda wil kunst laagdrempeliger maken. Het woord expositie werkt eigenlijk nogal afschrikkend voor jongeren. Daarom hebben we geen afgeschermd deel van het terrein voor hen bestemd, maar de hele festivallocatie. Met de muziek erbij moet het één grote culturele speeltuin worden.”

Op het programma staan optredens van Baskerville, Meneo, What Would Jesus Drive, The Medics, Audioknights, Vanderbuyst, Soul Sister Dance Revolution, Capeman, Hold Your Horse Is en Are You A Lion. Meer namen volgen nog. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site staging2.pedropicopop.nl. De ‘early birds’ betalen voor een kaartje 7,50 euro, vanaf 9 februari betaal je 10 euro voor een kaartje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.