ouderwetse gymdocent terug voor de klas

Ongeveer de helft van alle basisschoolleerlingen in de gemeente Raalte krijgt over een aantal jaar weer les van de echte ouderwetse gymnastiekdocent. Diezelfde gymnastiekdocent gaat ook zorgen voor sport en spel bij de buitenschoolse opvang en daarnaast kunnen sportverenigingen extra jeugdbegeleiding krijgen van diezelfde persoon. Deze alleskunner heet met een duur woord de combinatiefunctionaris.

Het doel van de combinatiefunctionaris is kortgezegd om kinderen weer enthousiast te maken voor sport. Ook moet het bewegingsonderwijs op basisscholen een kwaliteitsimpuls krijgen en moeten kinderen die niet zo goed zijn in sport extra ondersteuning krijgen. Het project start dit voorjaar in Heino. Drie basisscholen krijgen een combinatiefunctionaris toegewezen, die de gymnastieklessen van de scholen gaat verzorgen. Daarnaast kunnen alle Heinose sportverenigingen een beroep doen op de functionaris om extra begeleiding voor hun jeugdbegeleiders te vragen. De combinatiefunctionaris gaat geen trainingen op de verenigingen geven, maar kan wel zorgen voor wat deskundigheidsbevordering, een stukje professionalisering.

In totaal krijgt Raalte 5,9 fte aan combinatiefunctionarissen. 5,5 fte op Onderwijs en Sport, 0,4 op Onderwijs en Cultuur. De functionaris voor cultuur is op 1 september bij wijze van pilot al aan de slag gegaan, dat is Mirjam Borger. De functionarissen voor sport starten allemaal tussen dit voorjaar en het schooljaar 2012/2013. Het grootste deel gaat werken voor het basisonderwijs, maar ook het middelbaar onderwijs krijgt een kracht aangewezen. De functionarissen gaan niet in dienst van de gemeente Raalte werken, maar komen in dienst van Sportservice Overijssel.

Sportverenigingen kunnen tot 15 mei hun aanvraag voor een functionaris indienen. Voor die tijd komen er nog informatieavonden, waar verenigingen ideeën op kunnen doen hoe ze de combinatiefunctionaris in kunnen zetten en hoe ze een functionaris kunnen aanvragen.

Naast het stukje sportbegeleiding moet de functionaris ook bruggen tussen scholen en sportverenigingen gaan slaan. Bijvoorbeeld sportverenigingen bereid vinden om eens een gymles te komen verzorgen, of een activiteit te organiseren op de buitenschoolse opvang. Dit om kinderen te laten zien hoe leuk sport binnen een vereniging kan zijn. Want dat blijft het uiteindelijke hoofddoel: Kinderen tijdens hun schoolperiode enthousiast maken voor sport en cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.