kinderen leren rappen op verjaardag de twieg

Brede School De Twieg aan de Esstraat in Raalte vierde woensdagmiddag haar eenjarig bestaan met onder andere een rapworkshop. Een professionele rapper leerde de kinderen hoe ze een tekst moesten schrijven en hoe deze voorgedragen moet worden. Slechts een klein clubje waagde zich aan het rappen. En echt rappen was voor een aantal helemaal te eng. Gelukkig worden de teksten, en zelfgeschreven raps, moeiteloos gerapt door de professionele rapper.

Naast de rapworkshop konden de kinderen onder andere een workshop dichten krijgen van voormalig dorpsdichter Benne Solinger, geschminkt worden en een eigen fruithapje maken. Bovendien was er om de zoveel tijd een optreden op het podium in de centrale hal.

Het is alweer een jaar geleden dat openbare Daltonschool De Ieme, Buitenschoolse opvang Labyrinth, kinderopvang KOOS en spelzaal Jottem! de handen ineen sloten. Later sloot ook Landstede Welzijn aan. In een jaar tijd is De Twieg gegroeid tot een stevige, structurele samenwerking, waarbij het kind, in de brede school en in de wijk, centraal staat.

“We zijn vrij plotsklaps begonnen”, zegt San Bronk, directrice van De Ieme. “Het voordeel is dat alles in een gebouw zit. Dat brengt veel goeds. Het is handig voor ouders, ze hoeven namelijk geen rondjes meer te rijden om de kinderen van school naar de dagopvang te brengen, maar het is vooral heel erg goed voor het kind.”

Wethouder Roger de Groot onderstreept dat belang. “Kinderen kunnen vanaf hun tweede jaar gevolgd worden. Zo kun je zaken als taal- en ontwikkelingsachterstanden direct gesignaleerd worden. Bovendien kunnen problemen of tips makkelijk overgegeven worden naar het volgende jaar. Het hoeft niet naar een ander gebouw. De samenwerking is dus erg goed voor de doorgaande leerlijn. Alles voor het kind.”

Directrice Bronk liet verder weten dat de Brede School in de toekomst nog breder gaat worden. “We zijn ook aan het nadenken met Bibliotheek Raalte over hoe we samen kunnen werken. We willen samenwerken op alle vlakken.”

Dorpsdichter Benne Solinger maakte, nog net als dorpsdichter, speciaal voor De Twieg een gedicht.

De Toekomst blijft komen.

Toekomst, blijft komen.

Zaterdag was ik het nog,

Dichter-bij-Raalte,

vandaag niet meer.

Vandaag, is morgen gisteren.

En deze week, is

volgende week

verleden week.

Dit moment,

is nu al voorbij.

Tijd komt, tijd gaat.

Alles wordt

verleden tijd,

alleen de

toekomst blijft,

zo lijkt het.

De leerling van vandaag,

is de bestuurder van morgen.

De docent, maar ook

de ouders van vandaag

hebben grote

verantwoordelijkheid

ook voor de toekomst.

Voor de liefde

in de toekomst.

De toekomst kent niemand,

alleen God.

Wat we gisteren vonden,

is morgen ouderwets.

Hoe we het vandaag doen,

kan over 100 jaar niet meer.

Alles is vergankelijk,

de toekomst niet,

Gods liefde niet,

die blijven,

ook in de toekomst.

16 februari 2011

Benne Solinger, staging2.beninbeeld.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.