kies voor overijssel geen standaard stemwijzer

“Wie vertegenwoordigt mij het best, daar gaat het om”, zegt Douwe Bouma. “In de loop der jaren is de politiek voor veel mensen iets geworden om tegenaan te trappen en om over te mopperen, terwijl het zo niet bedoeld is. In het kabinet, de provincie en de gemeenteraad zitten mensen die jou persoonlijk als burger vertegenwoordigen. Het is dus zaak om als burger precies te weten wat er in jouw omgeving gebeurt en hoe de verschillende partijen hiermee omgaan.”

Om dit bewustzijn te bevorderen, ontwierpen de initiatiefnemers een site, waarvan de content is ingevuld door belangengroeperingen uit heel Overijssel èn door de partijen die vertegenwoordigd zijn binnen de Provinciale staten. De bezoeker van die site kan per gemeente bekijken welke belangengroeperingen daar actief zijn, wat zij willen en waar zij voor staan. “De groepen zijn breed en variëren van de Fietsersbond, Kamer van Koophandel en belangenverenigingen in de gezondheidszorg tot milieuorganisaties”, zegt Stegeman. “Naast een korte beschrijving van de doelstelling per organisatie, staan er drie stellingen waarop de bezoeker zijn mening kan invullen. Deze stellingen zijn ook ingevuld door de diverse politieke partijen. Wanneer de bezoeker alle stellingen heeft beoordeeld, krijgt hij vervolgens een e-mail waarin staat welke partij het beste bij hem of haar past. De kiezer vergelijkt dus geen verkiezingsprogramma’s, maar kiest wat hij of zij persoonlijk belangrijk vindt in zijn of haar leefomgeving en krijgt op die manier een stemadvies. Het kan dus best zijn dat daar een totaal andere partij uitkomt, dan waarop men gewoonlijk stemt.”

De kieswijzer is een persoonlijk initiatief van het kwartet en heeft geen politieke kleur, benadrukt Stegeman die jarenlang fractievoorzitter was van D66 Ommen. “Het is vooral een instrument waarmee we hopen de burgers bewust te maken van het belang van deze verkiezingen en hen te kunnen overtuigen hoe belangrijk het is om op 2 maart naar de stembus te gaan. Voor veel mensen zijn de Provinciale Staten een ver van mijn bedshow, een onbekende schijf tussen de gemeenteraad en landelijke politiek. Niets is minder waar. Alles, maar dan ook alles in je leefomgeving wordt door de Provincie besloten. Denk aan de zaken op gebied van kunst, cultuur, zorg, onderwijs, jeugd, veiligheid, wegenstructuur, de landbouwverordeningen, noem maar op. Verreweg de meeste zaken worden eerst beoordeeld binnen de Provincie en komen dan pas via de gemeenteraad tot de burger. Het is dus wel degelijk van groot belang, dat je kiest voor de partij die jou persoonlijk het best vertegenwoordigt. Bovendien wordt de Eerste Kamer weer gekozen door de Provinciale Staten, dus wil je goed vertegenwoordigd worden, dan moet je je stem laten horen tijdens de provinciale verkiezingen.”

Meer informatie op staging2.kiesvooroverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.