in de prullenbak met vergelijkingssite onderwijs

Nederland heeft er weer een nieuwe vergelijkingssite bij. Op schoolvo.nl kun je zien wat de kwaliteit van het onderwijs is van het voortgezet onderwijs bij jou in de buurt. Heeft een miljoen en nog wat gekost, maar je hebt er niks aan.

We hebben eerst even in onze regio gekeken naar de kwaliteit van de scholen, want dat ga je dan toch doen. Nou, ze zijn allemaal goed.

Maar ja, je hebt er niets aan. Waarom niet? Ten eerste omdat dat soort onderzoeken en vergelijkingen nooit deugen. Ten tweede omdat de factoren ‘mooi dichtbij’ en ‘waar gaan de vriendjes naar toe’ niet mee gewogen worden.

Eerst die kwaliteitsmeting. Die is gedaan op basis van gegevens van de inspectie en van de scholen zelf. Van inspecties hebben we niet zo’n hoge pet op. Scholen krijgen al een jaar vooraf te horen dat de inspectie langs komt en dan nog kijken ze niet naar de werkelijkheid, mar of het op papier allemaal klopt. Controles leveren niets meer dan een papieren werkelijkheid op, containers vol papieren werkelijkheid. Een reëel beeld krijg je er niet van. En als de inspecteur zijn rapportje af heeft, verklaart de school dat de problemen bekend waren en de verbeteracties inmiddels ingezet. Tja, dan de input van de scholen… Wat moet je daar van zeggen. De drie puntjes volstaan.

We leven in een land van onderzoeken. Internet maakt dat mogelijk, dus we doen dat. Het Centraal Bureau voor Statistiek geeft 49.000 gestolen auto’s per jaar aan terwijl er bij de verzekeringen amper 10.000 gemeld worden. Die gelogen raming zorgt voor gevoel van onveiligheid en daarom voor een politiek verantwoord roepen om meer onnodige agenten. Het AD kiest jaarlijks de beste oliebollenbakkers en haringverkopers uit een steekproef van hier en daar iets proeven. We hebben – gemiddeld – drie keer in de week seks. Dat is een onderzoek van Durex, op weg naar Valentijnsdag. En roken is niet eens zo ongezond, mee roken al helemaal niet. Daar had staatssecretaris Hans Hillen als lobbyist voor Pall Mall vast aan meegewerkt. Maar zelfs Frits Korbach denkt er met zijn keelkanker nu anders over. De PVV gaat in Overijssel maar twee zetels halen met de verkiezingen. Dat moeten we eerst nog zien.

Terug naar de schoolkeus. Van die nieuwe site wordt je dus niet veel wijzer. En toch moet je een school kiezen voor je kinderen. Gewoon die in de buurt kiezen, stellen we voor. En je kinderen leren omgaan met die ene zeldzame docent die niet deugt. Daar heeft hij later in het leven ook een boel aan, want dat soort types kom je overal tegen. Ook op iedere andere school.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.