gert katerberg nieuwe dichter bij raalte

De oud-leraar van basisschool De Ieme volgt Benne Solinger op, die na twee jaar het stokje overgeeft. Het gedicht van Katerberg kreeg 212 stemmen. Flip Jonkman werd tweede met slechts drie punten minder. In totaal stemden 894 mensen op een van de zes deelnemers.

Voormalig dorpsdichter Solinger vond de keus voor Katerberg een goede keus. “Katerberg is een hele andere dichter dan ik en heeft een eigen manier. Binnenkort komen we even samen om afspraken te maken over onder andere omgang met de pers. Daarnaast word ik ook nog wel gevraagd voor scholen en daar moeten we ook afspraken over maken. Deze week ga ik bijvoorbeeld nog naar twee scholen om te dichten.”

De verkiezing kreeg voor Benne nog een persoonlijk tintje toen voormalig wethouder Carla Hoge plots verscheen een gedicht opdroeg aan hem opdroeg. “Dat was echt geweldig. Carla kwam daar gewoon als mens en niet als politicus. Dat was heel erg mooi en ik kreeg er zelfs tranen van in mijn ogen.”

Zelf stemde Benne op Erik Langenbach. “De afgelopen twee jaar had ik erg veel contact met Erik en tijdens de vorige verkiezing hadden wij bijna evenveel stemmen. Daarnaast was Erik heel erg trouw en hij kent nog meer Raaltenaren dan ik. Hij hielp mij dan ook erg goed.”

Solinger hoopte dat Rob Krot zich verkiesbaar had gesteld, maar dat was niet het geval. “Rob Krot is de Sallandse Troubadour. Hij zong wel mooie liedjes tijdens de gedichtendag, maar ik had gehoopt dat hij gedichten in had gestuurd. Maar misschien over twee jaar.”

Moeilijk was het voor de voormalig dorpsdichter wel om het roer over te geven. “Ik ben een eigenheimer, maar het is een prima keus. Bovendien lag de uitslag dicht bij elkaar. Ik heb de afgelopen twee jaar geprobeerd de titel dorpsdichter op de kaart te zetten en heb de nieuwe dorpsdichter twee mooie, creatieve dichtjaren gewenst.”

Benne zou Benne niet zijn als hij over zijn afscheid als dorpsdichter geen gedicht zou maken.

Bij het afscheid van mijn taak als eerste Dichter-bij-Raalte

Dorpsdichter worden, is een eer.

Dorpsdichter zijn,

een prachtige taak.

Maar dorpsdichter blijven,

helaas, dat mag ik nu niet meer.

Ik was de eerste hier in Raalte,

maar het worden er steeds meer

en zo’n 100 jaren verder,

vraagt men, denk ik,

op een keer:

‘wie was toch die allereerste

Dichter-bij-Raalte

ook al weer?

En de tweede en de derde?’

Men gaat zoeken, hier in Raalte

en vindt via de nieuwste super chips:

de namen, de gedichten en de foto’s,

ze vormen de geschiedenis.

Want dorpsdichters komen en ze gaan,

maar hun namen, gedichten

en hun foto’s zijn er en blijven

voor de eeuwigheid bestaan!

Benne Solinger, 12 februari 2011

Dichter-bij-Raalte

staging2.beninbeeld.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.