doorgeest trots op wko warmtepomp

De nieuwe WKO-warmtepompinstallatie naast en onder het gemeentehuis van Raalte voldoet aan de geldende regels. Dat heeft de Provincie Overijssel een tweetal weken geleden vastgesteld. Dit in tegenstelling dus tot de eerste installatie. De gemeente had de eerste installatie in gebruik genomen zonder een vergunningsaanvraag. Raalte gaf destijds aan dat zij de mening was toebedeeld, dat er geen vergunning voor nodig was. De provincie deelde deze mening niet, waardoor een gang naar de rechter nodig was. Raalte trok daarbij uiteindelijk aan het kortste eind. “Het grondwater kon tot een diepte van circa 128 meter aan de grond worden onttrokken”, stelt Jeroen. “Volgens de regelgeving mag dat tot een maximale diepte van vijftig meter. Maar volgens de drie partijen die bij de eerste installatie betrokken waren, werd er niet echt grondwater onttrokken. Het werd immers weer ondergronds teruggepompt.

Maar die regels zijn er niet voor niets. Doordat je het water uit de ene grondlaag onttrekt en in een andere weer terugpompt kunnen er temperatuurverschillen in de bodem ontstaan. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit, maar het lijkt er heel sterk op dat er daardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Denk aan bepaalde nieuwe micro-organismen die je absoluut niet in de buurt van je grondwater wilt hebben. We leven hier tenslotte in een grondwaterwinningsgebied. De gemeente is blind gaan varen op het advies van de toenmalig betrokken partijen, die kon ook niet anders. Maar iemand van hen had aan de bel moeten trekken. Ze hadden moeten weten dat het zo niet kon. Niemand heeft de verantwoordelijkheid durven nemen en als gevolg daarvan zijn de provincie en de gemeente tegenover elkaar komen te staan. Dat had nooit mogen gebeuren.”

Doorgeest Koeltechniek, een toonaangevend bedrijf als het gaat om het ontwikkelen van duurzame energiewinningtechnologie, werd in december 2009 door de gemeente ingeschakeld om de warmtepompinstallatie zo om te bouwen dat hij wel aan de regels voldoet. Jeroens uiteindelijke plan kostte ± drie ton. Dat was inclusief de verwijdering van de originele buizen die te diep reikten. De gaten zijn gevuld met zo’n tien ton aan zwelklei korrels, die als ze in aanraking komen met water uitzetten en zo de gaten perfect afdichten. “En dan hoor je mensen zeggen dat het allemaal weggegooid geld is”, stelt Jeroen. “Dat de gemeente wel drie keer voor die installatie heeft moeten betalen. Laten ze mij maar eens uitleggen hoe dan. Door de technieken die wij hebben toegepast, werkt de installatie alleen maar beter. Het rendement is volledig geoptimaliseerd. Afhankelijk van het klimaat en het gebruikersgedrag kan onze installatie zo’n 30.000 tot 50.000 euro extra per jaar aan energiekostenbesparingen opleveren. Dat hebben ze er binnen tien jaar weer uit! Bovendien zou je logischerwijs ook nog tot de conclusie kunnen komen dat de gemeente de schade nog gaat proberen te verhalen.”

De optimalisering van de WKO-warmtepompinstallatie komt mede voor rekening van de nieuwe buffertank die 80.000 liter water kan bevatten. “Daarmee kun je 24 uur lang energie aan de grondwatertemperatuur onttrekken. Veel langer dan bij de originele installatie.” De installatie van die tank op 9 juli 2010, een week voor de provinciale deadline van 17 juli, was een omvangrijke productie. Een enorme dieplader moest de tank, een betonnen unit van pak ‘em beet negentig ton, van Van den Berg Beton naar het gemeentehuis brengen. Daar stond één van de grootste hijskranen van Nederland klaar om de unit op de juiste plek (in een van tevoren uitgegraven gat) neer te zetten. “Ik heb die hele dag niks bijzonders gedaan”, glundert Jeroen. “Alleen maar genoten. Het trok enorm veel bekijks. Maar weet je wat ik ook zo mooi vond? Wij hadden de klus in beheer. Voor die kraan alleen al betaal je zo 1.000 tot 2.500 euro per uur. Maar toen we bezig waren, bleek er een begrafenis te zijn achter het gemeentehuis. We hebben in overleg met de gemeente meteen de werkzaamheden stilgelegd. Samen met alle betrokkenen zijn we een ijsje gaan eten en hebben we een kort werkoverleg gehouden. En niemand heeft achteraf dat ene uur in rekening gebracht! Dat hoort ook bij ondernemen. Correct omgaan met ethische vraagstukken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.