Home / archiefcentraal / dertig man bezoekt tweede politiek cafe

dertig man bezoekt tweede politiek cafe

Een kleine dertig mensen verzamelden zich donderdagavond in het Timmermanshuis te Nieuw Heeten. Doel was het politieke café van de VVD over “krimp, kramp, of kansen”.

Onder de aanwezigen de VVD-statenleden van Rees(4) Schipper en Waanders. Ook de PB’s van Lierderholthuis, Luttenberg, Mariënheem, Nieuw Heeten en de Ondernemersvereniging Heino hadden de moeite genomen de mist te trotseren. Collega’s van politieke de partijen CDA en PvdA waagden zich ook in de discussie.

Ben Nijboer (fractievoorzitter van de VVD-Raalte) had een goede presentatie voorbereid op zijn beamer, met enkele prikkelende stellingen. Vanuit de “huiskamer” werd hierop soms stevig gereageerd.

Vraag was of de gemeente Raalte een “krimpgemeente” was en daardoor minder woningen zou moeten gaan bouwen zoals het college wil. Uit de cijfers blijkt dat in de regio Raalte/Olst-Wijhe/Deventer geen krimp te verwachten is tot 2025. Tegenovergesteld bleek dat erkende bureaus hadden becijferd dat de woningbouwplannen in die gemeenten juist onvoldoende bouwplannen te zien gaven. Dit tegenover bijvoorbeeld Noord-Groningen waar veel te veel bouwplannen op de tekentafel liggen. Ben Nijboer heeft de gegevens beschikbaar voor geïnteresseerden.

Moeten de buurtdorpen op slot (alleen bouwen voor sociaal en economische gebondenen) of moet er naast de bouw voor eigen (jeugd) mensen ook worden gebouwd voor overloop uit de omgeving? Als je de kerkdorpen leefbaar wilt houden moet de regel sociaal en economisch gebonden verdwijnen. Dit is geen liberale regel. Pieter Schipper stelde dat iedereen moet kunnen wonen waar hij wil. Dat mag in Holten ook stelde hij. Daar waren de meesten (met uitzondering van Arie van der Wilt (PvdA) het wel mee eens. Enige groei in de dorpen is goed voor de leefbaarheid en het behoud van verenigingen en de school.

Ook industrieterreinen passeerden nog even, maar uiteindelijk werd door velen verkondigd…”bouw naar behoefte en niet naar “krimp” en zorg dat er sneller gebouwd kan worden als er vraag is dan nu. Bestemmingsplannen vaststellen duur veel te lang en als de zaak rond is, is de behoefte vaak voorbij omdat men “elders” is gaan wonen.

Lees ook

Schapen niet meer de dijk op in stormseizoen

ZWOLLE – Het beweidingsseizoen voor schapen op dijken in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.