damhoeve start met dagopvang voor ouderen

Een plek waar warmte en zorg samenkomen. Dat is wat Ina Brinkhuis en Marion Zielman voor ogen hebben met hun dagopvang voor ouderen op de Damhoeve, de boerderij van Ina Brinkhuis en haar man Gert van Dam in het buitengebied van Dalfsen (kant Heino). Per 22 maart opent de nieuwe zorgboerderij de deuren.

Het is de tweede carrièreswitch die Brinkhuis gaat maken. Na twintig jaar gewerkt te hebben als verpleegkundige op de Intensive Care van het Sophia Ziekenhuis, besloot ze vijf jaar geleden een andere weg in te slaan en begon ze aan de tweejarige Pabo-opleiding. Sindsdien staat ze twee dagen per week voor de klas. Een leuke baan, maar wel eentje die nooit ophoudt, vindt ze. “Het werk in het ziekenhuis was ook zwaar, maar na afloop van mijn dienst deed ik de deur dicht en nam een ander het van me over. Als ik vrij was, dan was ik ook echt vrij. In het onderwijs ben je nooit klaar. Ik werk twee dagen, maar ben wel vier dagen op school te vinden. En daarbuiten ben je er dan nog steeds mee bezig, want er is altijd wel iets dat nog moet gebeuren”, vindt ze. “Bovendien blijft de zorg toch trekken. Vooral de ouderenzorg. Ik heb altijd affiniteit met ouderen gehad. Mijn opa en oma woonden bij ons in huis en onze buurman heeft tien jaar lang iedere dag bij ons gegeten en kon daardoor zelfstandig blijven wonen.”

Een eigen dagopvang voor ouderen, dat leek Ina wel wat. Toen ze anderhalf jaar geleden oud-collega Marion Zielman tegen het lijf liep, bleek die met dezelfde ideeën rond te lopen. Een dagopvang op een boerderij, een plek waar ouderen gewoon zichzelf kunnen zijn en genieten van de vrijheid en de natuur.

Toen de tweede bedrijfswoning bij hun boerderij aan de Ganzepanweg in Dalfsen leeg kwam te staan, kwamen hun dromen opeens onder handbereik. “Samen met Gert besloten we het erop te wagen en de bedrijfswoning aan te passen voor ouderen, met een invalidentoilet en voldoende ruimte voor rolstoelen en rollators”, vertelt Ina. “En nu is het zover. De verbouwing is klaar, dus laat de mensen maar komen.”

Als Ina zelf oud zou zijn, dan wist ze het wel. Dan zou ze graag naar een plekje als de Damhoeve komen. “Onze dagopvang is op een bestaand melkveebedrijf, dat betekent dat letterlijk alles mogelijk is. Mensen kunnen buiten op het erf rondscharrelen, ze kunnen een handje meehelpen buiten, in de stal of in de woonkeuken, waar we een warme maaltijd voor onze bezoekers klaarmaken. Daardoor krijgen ze de nodige lichaamsbeweging, die er weer voor zorgt dat ze langer fit blijven”, zegt Ina. “Wie daar geen zin in heeft, kan ook gewoon kijken naar alles wat er gebeurt. Vanuit de kamer heb je het volle zicht op de N35 en op het dagelijkse werkverkeer dat bij ons op het erf komt, zoals de melkwagen, de voederwagen, het loonbedrijf en noem maar op.” Het gaat er Ina en Marion, maar ook Gert vooral om, hun bezoekers een prettige dagbesteding te bieden. “Een plek waar warmte en zorg samenkomen, dat is ons doel”, zegt Ina. “Alles mag en niets hoeft. Een plek waar mensen min of meer in hun eigen omgeving hun oude dag kunnen doorbrengen in goed gezelschap. Mooier kan het niet.”

De zorgboerderij start op dinsdag 22 maart, te beginnen met twee dagen per week op dinsdag en donderdag. Bij voldoende belangstelling wordt de opvang uitgebreid naar vier dagen per week. Er is plaats voor maximaal acht ouderen per groep. Het adres van Zorgboerderij Damhoeve is Ganzepanweg 2 in Dalfsen. Meer informatie op staging2.damhoeve.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.